Noutati

„ZIUA CURĂŢENIEI NAŢIONALE”, LA LUDUŞ !

 

lr1

 

 

“Let’s do it Romania!” – văzut prin ochii unei liceene participante !

Sâmbătă 28 septembrie 2013, începând cu ora 08:00, elevii și cadrele didactice susținuți de Primăria și Consiliul local al orașului Luduș și-au unit forțele și plini de entuziasm înarmați cu echipamentul corespunzător au demarat acțiunea de curățare a mediului înconjurător din acest oraș. Este vorba despre proiectul educațional de conștientizare și responsabilizare socială privind educația ecologică și protecția mediului numit: ”Let’s do it Romania!”, inițiat de Ministerul Educației Naționale.

Proiectul își propune să sensibilizeze cetățenii acestui oraș în care locuim precum și o colaborare permanentă cu responsabilii comunității locale pentru a avea grijă împreună de protejarea mediului natural al orașului Luduș.

Scopul acestui proiect este formarea unui comportament ecologist permanent începând de la vârste cât mai mici; învățarea și manifestarea comportamentului specific voluntarului; responsabilizarea cetățenilor comunității pe termen lung față de valoarea mediului înconjurător.

Obiectivele proiectului sunt: mobilizarea voluntară alături de toți cetățenii României și ale altor țări în vederea efectuării curățeniei naționale într-o singură zi; conștientizarea de către copii și adulți, a faptului că pot să pună în  valoare mediul înconjurător pentru o viață mai bună, atât în prezent cât mai ales pentru viitor; transmiterea semnalelor de alarmă despre consecințele acțiunilor distructive ale omului asupra mediului.

Fenomenul internațional al proiectului ”Let’s do it world!” și a celui național ”Let’s do it Romania!” se desfășoară din anul 2010 până în prezent.

 

 

lr2

 

 

Jurnalistul îşi spune şi el cuvântul…

Aproximativ 250 de luduşeni, majoritatea elevi de la Liceul Tehnologic Nr.1, şcolile gimnaziale Nr.1 şi „Ioan Vlăduţiu”, dar şi studenţi aflaţi încă în vacanţă, au participat sâmbătă, 28 septembrie 2013, la acţiunea de ecologizare a malurilor râului Mureş şi ale Pârâului de Câmpie, a parcurilor, a spaţiilor verzi din toate cartierele oraşului Luduş, inclusiv a celor din preajma cabanei „Salcâmul”. Iniţiatorii şi organizatorii locali ai necesarului demers gospodăresc, domnii Ioan Cristian Moldovan, primarul oraşului, sing. Katona Ştefan, de la Apele Române, ing. Florin Hambeţiu, şeful Rosal Grup din Luduş, Liviu Popa, de la Administraţia Domeniului Public, Ovidiu Pop şi Marius Dudilă, lideri ai grupului „Vara luduşeană”, directorii de şcoli prof.Claudia Botezan, de la Liceul Tehnologic Nr.1, prof. Cristina Cîrcoană, de la Şcoala Gimnazială Nr.1, prof. Adrian Banea, de la Şcoala „Ioan Vlăduţiu” şi numeroase cadre didactice i-au însoţit tot timpul şi peste tot pe voluntarii din acea zi.

 

 

lr3

 

 

Din păcate, „recolta” de mizerii, de ambalaje, cartoane, hârtii şi alte obiecte din plastic a fost mare. Au fost necesari 350 de saci pentru depozitarea şi transportul lor. Mai contează oare dacă acest volum este mai mare sau mai mic comparativ cu „recolta” de mizerii adunate în anii trecuţi? Ceea ce îngrijorează este neglijenţa risipitorilor şi reaua voinţă a atentatorilor la sănătatea mediului natural şi la frumuseţea peisajului urban luduşean, refuzul unor concitadini de-ai noştri de a folosi coşurile de gunoi, pubelele şi containerele instalate, distribuite sau amplasate peste tot în oraş prin grija administraţiei locale şi a societăţii Rosal Grup, neputinţa lor de a învăţa lecţia comportamentului civilizat în orice împrejurare. Soluţiile de îndreptare a acestei neplăcute stări de lucruri se află la îndemâna părinţilor, a cadrelor didactice, de la grădiniţă până la liceu, a opiniei publice, a instituţiilor de cultură din oraş, a autorităţilor locale abilitate să aplice ferm hotărârile Consiliului local şi să-i sancţioneze pe contravenienţi. Altfel, o zi a curăţeniei odată la 12 luni ne trimite cu gândul la un film derulat cu încetinitorul pe durata a 8760 de ore.

 

 

 

 

 

 

 

AU CONSEMNAT,

TIMEA FEKETE si MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button