Noutati

Artiști ludușeni la Palatul Cantacuzino din București! “Effects of Chopin” al sculptorului Attila Simon și pianistului Levente Kovacs oglindit în presa centrală!

 

11062788_862368907168843_3497651608503691149_n

 

În rândul proiectelor deosebite desfășurate la Muzeul Național George Enescu din București, un loc aparte l-a ocupat Effects of Chopin, desfășurat la finele lunii martie 2015 .
Inițiat de sculptorul Attila Simon și pianistul Levente Kovacs organizat de Effects of Chopin Team, Asociația Klavier ART și Muzeul Național ”George Enescu”, proiectul a demonstrat – în fața unei audiențe uimit încântate – că ”pictura, sculptura (…) și muzica sunt mult mai aproape una de alta decât cred oamenii de obicei” (A. Rodin).
Într-un adevărat sincretism al artelor, proiectul a reușit să evidențieze efectul muzicii clasice a compozitorului Frédéric Chopin asupra psihicului copiilor, prin redarea emoțiilor și sentimentelor provocate în armonia culorilor. Busturi ale compozitorului, realizate în ghips de tânărul sculptor Attila SIMON au fost pictate de mici artiști cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, pe muzica lui Chopin, măiestrit interpretată de tinerii pianiști Henryk Prager, Francesca Sîrbu, Radu Stoica și Daria Tudor. Echipa proiectului a fost completată de psihologul Roxana Ciurtin, pedagogul Kovacs Levente și pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu.
Partenerii primei ediții ai Effects of Chopin au fost: Rotary E – Club Tg. Mureș, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București, Asociația Culturală „Petroczy Kata Szidonia”, Asociația Culturală Pro Arta, Institutul Balassi București, Institutul Balassi Varșovia, Reea

Corina Răducanu

 

11080922_862369227168811_3966819595321987509_n
Se spune ca muzica este balsamul sufletului, iar sufletul fiecarui parinte este copilul, nemaipomenind faptul ca ne-am dori cu totii sa ne intoarcem cumva la copilul din noi, sa ne intoarcem la copilarie, sa putem sa cream fara inhibitii chiar daca nu suntem artisti, sa lasam libere emotiile sa curga, fara sa mai fie invadate de ganduri.
Proiectul “Effects of Chopin” a adus impreuna aceste minunate valori, arta si copilaria. Muzeul George Enescu a gazduit arta care s-a dezvaluit in mai multe forme, exprimata prin muzica, prin sculpturile artistului Atilla Simon si prin pictura, iar in mijlocul acestor forme ale artei s-au aflat copiii, micutii artisti plastici din ansamblul Klavier Art.
Copiii care au interpretat lucrarile muzicale ale compozitorului Chopin, au trait muzica foarte intens si au reusit sa transmita toata aceasta emotie profunda nu numai auditoriului, dar si micilor artisti plastici.
Muzica este esentiala in educatia copiilor. Asa cum florile au nevoie de lumina si apa ca sa poata creste, frumosul se sadeste in copiii nostri de mici pentru a le dezvolta simtul artistic si creativitatea. De ce oare muzica ii linisteste inca de cand se afla interconectati cu mama in perioada sarcinii?
Micutii artisti plastici au avut minunata sarcina sa picteze busturile lui Chopin pe masura ce ascultau muzica compozitorului. Fiecare copilas are o identitate sonora proprie. Aceasta identitate sonora este inradacinata in subconstientul fiecaruia, ceea ce a permis fiecaruia dintre ei asociatii libere de idei, sentimente si emotii, care au iesit la suprafata prin aceste opera de arta : micile busturi pictate cu imaginatia si inspiratia fiecaruia. Muzica, in mod natural, ne face sa ne gandim la anumite culori. In fiecare copil muzica a rezonat intr-un anume fel, transmitand prin culoare si forma emotia traita.

Roxana Ciurtin

 

100_3414

 

10906077_1605406856339852_2796760335059916000_n
“Pictura, sculptura, literatura, muzica sunt mult mai aproape unul de celălalt decât cred oamenii de obicei. Fiecare dintre ele exprimă emoţiile simţite de sufletul omenesc faţă denatură.”- A. Rodin

Această afirmaţie a fost demonstrată şi de acel eveniment aleatoriu în urma căruia s-a născut ideea proiectului ”Effects of Chopin”. Sculptorul Attila Simon i-a dat în mâna fiicei sale, în vârstă de patru ani, un bust al compozitorului Frederic Chopin să-l picteze după imaginaţia ei. În cameră se auzea lin, muzica lui Chopin, în timp ce fetiţa lucra concentrată, dar cu imaginaţia liberă. Sentimentele, emoţiile ei din acele momente, inspirate de muzică, s-au reflectat pe lucrarea finalizată. De aici a pornit iniţiativa organizării unei serii de evenimente prin care se demonstrează repetat că diferitele ramuri ale artei nu pot fi şi nu trebuie separate unele de altele, deoarece doar completându-se, având impact reciproc, şi hrănindu-se una din cealaltă, alcătuiesc un întreg complet. Acest lucru vor dovedi în Aula Palatului Cantacuzino tinerii artişti de la Asociaţia Klavier Art.

Kósa András László
Director, Institutul Balassi Bucureşti

Articole Similare

Back to top button