Noutati

IEPURAŞII DE PAŞTI, CU FOLOS PENTRU LUDUŞENI…

 

2

 

Originară din Peninsula Scandinavă, tradiţia populară precreştină a iepuraşului, ca simbol al fertilităţii şi reînvierii naturii primăvăratice, a ajuns şi la noi, la români, prin secolul al XIX-lea. De câţiva ani a fost adoptată şi de Primăria oraşului Luduş. Cât sâmbure de adevăr cuprinde această tradiţie nu ştim.

 

5

 

Ştim însă că, în preajma Sfintelor Paşti, locuitorilor cartierului Luduş-Gheja li s-a împlinit o mai veche aşteptare: demararea lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare şi în cartierul lor. Evenimentul a făcut subiectul întâlnirii din ziua de duminică, 13 aprilie 2014, dintre domnii Ioan Cristian Moldovan, primarul oraşului, ing. Daniel Şofron, directorul Administraţiei Domeniului Public,Gelu Virgil Puia, consilier local şi numeroşi cetăţeni interesaţi să afle detalii despre graficul lucrărilor, branşarea propriilor gospodării la tronsoanele de colectare a apei menajere, despre măsurile preconizate de constructor (IZOREP Târgu Mureş), de S.C.Aquaserv şi primărie pentru limitarea, în timp şi spaţiu, a inconvenientelor generate de şantier.

 

4

 

Odată cu răspunsurile oferite cu multă răbdare şi bunăvoinţă, reprezentanţii administraţiei locale au numit şi străzile cuprinse în lista din proiect întocmită în anul 2009: Lungă, Horei, Eroilor, Orizontului, Teilor, Măgurei, Baladei, Şesului, Dezrobirii, Narciselor, Busuiocului, Nucilor, Păcii, Ion Th. Olteanu.

 

6

 

Încurajaţi de sinceritatea dialogului şi de prezenţa la întâlnire a şefului Poliţiei locale, dl. Cornel Boitoş, a reprezentantului Administraţiei Bazinale Apele Române, ing. Tiberiu Orban, a consilierului Liviu Botezan şi a administratorului pieţelor, dl. Cornel Luca, localnicii col(r) Gheorghe Popa, Cornel Pantea şi Ion Dorin Breazu au formulat propuneri şi soluţii privitoare şi la alte aspecte ale vieţii comunitare.

 

7

 

Iepuraşii de Paşti le-au adus sponsorizări de câteva mii de lei, alocaţi de la bugetul local prin hotărâri ale Consiliului local, adoptate în şedinţa ordinară din data de 15 aprilie 2014, fotbaliştilor de la Asociaţia Sportivă „Spicul Gheja”, pentru susţinerea activităţii sportive în anul 2014, solistei Bianca Boar, în vederea participării la Festivalul Internaţional „The May Note”, din Czestochowa-Polonia, Ansamblului folcloric „Ardealul”, pentru participare la manifestările cultural-religioase din Parohia Ortodoxă Dorna Candrenilor, Ansamblului „Hajdina”, pentru participare la Festivalul Internaţional de Folclor „Summerfest”, din Ungaria, soliştilor Roxana şi Septimiu Pop, pentru imprimarea unui album de muzică populară, alergătorilor de la Atletic Club Sportin, în vederea participării la Campionatele Naţionale de Cros, de la Bucureşti şi Craiova, sportivilor cu „braţe de fier”, pentru participare la Campionatul Naţional de Skandenberg, de la Codlea, pentru elevii bursieri din învăţământul preuniversitar de stat din subordinea Consiliului local Luduş.  

 

1

 

Echipajele preşcolarilor luduşeni participante la faza judeţeană a concursului de educaţie rutieră, desfăşurat la Reghin, vineri, 11 aprilie 2014, şi-au dovedit şi de această dată, buna pregătire teoretică şi practică. Toate s-au întors acasă cu premii. Echipajul „Micii pietoni”, alcătuit din preşcolarii Daria Iacob şi Dragoş Ilea, de la Grădiniţa „Căsuţa fermecată”, a fost distins cu premiul întâi, echipajele „Bicicliştii” (Raul Petrea şi Alexia Focşan), de la Gr.P.N. Nr.2, cu premiul al doilea, „Micii automobilişti” (Tudor Călugăr şi Flaviu Fanea) de la Gr. P.N. Nr.1, cu premiul al III-lea. Bucuria lor a fost împărtăşită şi de domnul inspector principal de poliţie Leondid Frandeş, de la Poliţia Rutieră Luduş, care i-a însoţit şi le-a fost bun sfătuitor.

 

3

 

În aceeaşi zi, colegii lor mai mărişori, elevi din clasele pregătitoare şi din clasele I,II,II,IV, de la Şcoala Gimanzială Nr.1 (director, prof. Cristina Cârcoană), îndrumaţi de doamnele profesoare pentru învăţământul primar Maria Buta, Liliana Blaga, Gyarmati Piroşka, Ioana Botezan, Laszlo Aleta, Dorina Ţicudean, Nicoleta Gherman, Kovats Zsuzssanna, Monica Russu, Camelia Fărcaş, Hajdu Edit, de profesorii Ioan Şopterean şi Ovidiu Gherasim, au vernisat expoziţia de machete grupate sub genericul ŞOSEAUA NU ESTE DOAR A TA. Machetele, reprezentând autoturisme, camioane, microbuze, autocare, motociclete, pietoni, străzi cu marcaje, semafoare, indicatoare rutiere şi clădiri, confecţionate din materiale naturale şi reciclabile, au avut darul să exprime talentele artistice, imaginaţia şi creativitatea elevilor, temeinicia însuşirii regulilor de circulaţie pe drumurile publice, îndemnul spre comportament preventiv şi de respect reciproc de care să dea dovadă toţi şoferii, motocicliştii şi pietonii.

A CONSEMNAT,

MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button