Noutati

Nu-i liniște la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș! UDMR și maghiarii vor școală separată! Episodul IV.

 

În cele trei episoade prezentate până acum pe tema înființări la Luduș a unei școli cu personalitate juridică cu predare în limba maghiară, care să cuprindă învățământul în limba maghiară, de la grădiniță până la terminarea liceului și solicitarea de a administra un corp de clădire de la Școala Gimnazială nr. 1.

 

SG1

 

 
Discuții în Consiliul Local
Unul dintre punctele înscrise pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local (CL) din 21 iulie a pus în discuție adresa nr. 28608/13.07.2015 depusă de Biroul „IADP” din cadrul Primăriei care conține o analiză SWOT ce privește propunerea de înființare a unei unități de învățământ cu personalitate juridică, cu predare în limba maghiară. Autoarea analizei SWOT, jr. Anca Năsăudean a precizat că acest instrument de lucru este „cel mai renumit pentru verificarea și analiza poziției strategice de ansamblu a obiectivului-menționând că punctele tari și punctele slabe reprezintă factorii interni, asupra cărora, în esență, avem control, iar oportunitățile și amenințările reprezintă factorii externi, asupra cărora, în esență, nu avem control. Totodată, acest instrument puternic implică un mare element subiectiv și este indicat să fie folosit ca un ghid, iar nu ca o prescripție”. La ședință au participat consilierii locali, mai puțin Enyedi Mihai (concediu) și directorii unităților de învățământ, mai puțin Cristina Cârcoană (concediu). În lipsa directorului și a directorului adjunct de la școala în cauză, viceprimarul Kis Istvan a răspuns interpelărilor celor care au adus obiecții la propunerea de înființare a unei noi unități școlare.

 

DSC_0785

 

 
Realități importante
În analiza SWOT s-au prezentat o serie de argumente bazate pe realitățile economice și demografice ale orașului în acest moment, din care prezentăm câteva: Școala din carierul Roșiori a fost desființată datorită efectivelor reduse de elevi maghiari; Scăderea numărului de preșcolari maghiari de la GPN nr. 2 a dus la reducerea grupei cu predare în limba maghiară începând cu anul școlar 2015-2016; Desființarea iminentă a Grădiniței „Căsuța fermecată” ca unitate cu personalitate juridică, datorită scăderii efectivului de preșcolari sub 300 și reducerea unor posturi; Populația cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani a scăzut de la 23,8% în anul 1990 la 23,2% în anul 2011; Ponderea copiilor înscriși în grupele/clasele cu predare în limba maghiară este de 16,3% din totalul elevilor; Numărul opțiunilor pentru clase cu predare în limba maghiară este în scădere. În cadrul discuțiilor din plen s-a înscris un număr record de consilieri: Adrian Deteșan, Daniel Totu, Ioan Rad, Claudia Botezan, Ioan Bungardi, Gelu Puia, Ciprian Turdean și Kis Istvan, directorii Carmen Petac și Adrian Banea, secretara orașului Eugenia Giurgea și jurista Anca Năsăudean.
După maratonul discuțiilor s-a propus amânarea luării unei hotărâri pentru ședința următoare, dar propunerea nu a fost acceptată. În această situație, răspunderea luării unei hotărâri a fost plasată în contul unei adunări la care sunt invitați, în perioada 1-15 septembrie, reprezentanții Executivului și Legislativului local, unitățile de învățământ și reprezentanții părinților. Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

 

 

 

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Articole Similare

Back to top button