Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

S-a modificat “Regulamentul parcărilor” din orașul Luduș. Primul regulament de funcționare a parcărilor publice de reședință din orașul Luduș a fost aprobat de Consiliul local în 28 aprilie 2009. După amenajarea locurilor de parcare din zona blocurilor de locuințe cu dale de beton vibropresat, locurile de parcare au fost atribuite prin licitație publică începând cu toamna anului 2016. În timpul scurs de atunci s-au constatat unele neajunsuri ale regulamentului de către autoritatea publică locală sau au fost sesizate de către cetățenii orașului. Cea mai recentă modificare a regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de reședință aflate în orașul Luduș, propusă de Executivul local și aprobată de Consiliul local se referă la „Atribuirea unui singur loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuință din imobilul la care acestea sunt arondate. În cazurile în care numărul solicitărilor este mai mic decât numărul locurilor de parcare, locurile rămase libere fie vor avea regim de parcare publică, fie vor fi scoase la licitație pentru cei care dețin mai mult de un autoturism, prin organizarea unei sesiuni extraordinare”.  Anunțul privind deschiderea consultării publice a fost postat pe pagina de internet a Primăriei și a fost afișat la sediul instituției publice, fiind semnat de jr. Eugenia Giurgea, secretarul general al UAT.

 

 

La terasă, o altă viață! Unul dintre cele mai așteptate momente ale relaxării după imperativele decretate de Pandemia virusului înspăimântător a fost și accesul liber la terase, la locurile acelea în care nu alcoolul iniția discuțiile ci exprimarea liberă a opiniilor personale. După o perioadă atât de lungă de „noapte glacială”, de „îngheț emoțional”, cu opinii exprimate, timid uneori, pe rețelele de socializare, credeam că terasele vor fi luate cu un iureș demn de marile asalturi din războaiele trecute. Nu s-a întâmplat asta, au fost multe locuri libere la mese din cauza timpului nefavorabil din ultimile zile, dar și a temerilor voalate oarecum de măștile faciale. Oricum,terasele  Bologa, Tivoli, Caro, Rustic Bar, Coctail Bar, Pirat Bar s-au pregătit din vreme pentru deschidere, la care se adaugă și mai noile terase Soldier și Vintage Bulevard. Toate locațiile sunt corespunzătoare, toate au condiții bune de servit, toate așteaptă clienți pentru această vară care nu a avut o primăvară normală.

 

 

Rectificare de buget la Primăria orașului Luduș. Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local a fost aprobat de Consiliul local Luduș din necesitatea efectuării unor virări de credite și modificări de trimiestrialitate în bugetul local cât și a bugetelor unităților subordonate orașului Luduș în scopul desfășurării activității în bune condiții și în concordanță cu noile necesități apărute. Astfel, în ședința legislativului local s-a aprobat alocarea sumei de 10000 lei, o suplimentare a sumei alocate pentru amenajarea spațiului de recreere în cartierul Luduș Est, pe strada Răsăritului. Suma este destinată serviciilor de dirigenție a șantierului, cote ISC, taxe și avize. Pentru achiziționarea materialelor necesare amenajării trotuarelor și a căilor de acces din zona Parcului Tineretului, adică 1500 m.p. de pavaj dublu, 400 m.p dale și 1200 m.l. de borduri este necesară alocarea sumei de 120000 lei, lucările fiind realizate în baza contractului de sponsorizare încheiat între SC ASTOR Com. SRL și orașul Luduș și se referă la manopera lucrărilor de amenajare. În referatul de necesitate întocmit de Liviu Popa, directorul DITZV din Primăria orașului se precizează că „Motivăm prezentul refert deoarece s-au finalizat lucrările de modernizare la Parcul Tineretului, iar anumite căi de acces și alei pietonale nu au făcut obiectul contractului de modernizare, iar acestea sunt utile și deinteres pentru persoanele care  frecventează parcul bineînțeles ținând cont de intenția unei societăți comerciale specializată în lucrări de amenajare alei pietonale și căi de acces cu pavaj de a veni în sprijinul orașului Luduș cu sponsorizarea lucrărilor de manoperă”. O altă rectificare a bugetului local a fost aprobată pentru achiziția a 10 podețe în valoare totală de 10000 lei care vor fi amplasate pe strada Dahu din cartierul Roșiori cu motivația că „în urma ploilor abundente din ultima perioadă s-au produs inundații care au afectat gospodăriile, precum și terenurile din zonă, podețele existente fiind subdimensionate”.

 

 

COVID 19. Conducerea Spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu” din Luduș a înaintat Primăriei orașului Luduș o adresă, nr. 6142 din 22 mai 2020 prin care a solicitat cuprinderea în buget a sumei de 7000 lei proveniți din sponsorizarea făcută de Raiffesen Bank Luduș pentru achiziția de materiale de protecție pentru personalul medical necesare în lupta cu COVID 19, precum și majorarea veniturilor și cheltuielilor cu sumele privind stimulentele  de risc care se pot acorda personalului implicat în tratamentul pacienților confirmați pozitiv. Prin aceeași adresă, managerul Claudia Uțiu și directorul financiar contabil Ramona Lechințan au propus retragerea sumei de 20000 lei de la investiții de pe obiectivul aparat ventilație mecanică și cuprinderea  în planul de investiții a două bucăți Capnografe mobile în valoare estimată de 20000 lei. Consiliul local a aprobat solicitările propuse de Spitalul orășenesc„Dr. Valer Russu” Luduș.

 

 

Norme pentru reglementarea lucrărilor în Luduș. De curând, Consiliul Local al orașului Luduș a aprobat un proiect de hotărâre care reglementează „Normele pentru execuția lucrărilor tehnico-edilitare pe domeniul public din orașul Luduș”. În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Anca Năsăudean, șefa Serviciului „IADP” din cadrul Primăriei orașului Luduș precizează că „pentru realizarea lucrărilor de construcții și/ sau deviere care privesc exclusiv racordarea/ branșarea la rețelele tehnico-edilitare existente în zonă, acordul/ autorizația administratorului drumului se emite de autoritățile competente în numele operatorilor de rețele tehnico-edilitare, pe baza cererii formulate de beneficiarul obiectivului și în considerarea drepturilor legale de care beneficiază operatorul de rețea”.

 

 

Avize de la Primărie

Normele pentru execuția lucrărilor tehnico-edilitare pe domeniul public al orașului Luduș sunt stabilite în conformitate cu legislația în domeniu și sunt structurate în patru capitole: Lucrările de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă și la construcții noi; Norme privind lucrările de intervenții în caz de avarii; Norme privind refacerea domeniului public afectat de lucrările de spargeri; Obligații ale constructorilor. Cele cinci anexe completează cu exactitate textul acestei importante reglementări în care sunt stabilite și cuantumul amenzilor care se aplică contravenienților. În această perioadă se construiește mult în toate cartierele orașului, atât de persoane fizice cât și de unități economice și este indicat ca pentru lucrările care afectează domeniul public, spune Anca Năsăudean, după obținerea certificatului de urbanism este nevoie de Avizul Administrației Domeniului Public (ADP), „Este necesar în vederea obținerii autorizației de construire, în baza căreia se eliberează, după caz autorizația de spargere.

 

 

Astfel, a apărut necesitatea obiectivă a adaptării cuprinsului actelor conform noilor cerințe legale, întrucât, orice referire la prevederi legale abrogate sau modificate prin efectul noilor legi să fie înlocuite în mod corespunzător. Administrarea domeniului public din orașul Luduș se face de compartimentul „Domeniul Public” din cadrul Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniu Public”. În referatul de aprobare la proiectul de hotărâre amintit, Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, precizează: „Execuția lucrărilor se face numai cu respectarea legislației și condițiilor prevăzute de normativele tehnice de proiectare și execuție în vigoare în domeniul construcțiilor și a legislației specifice privind serviciile de utilități publice. Normele ce constituie anexă a proiectului de hotărâre precizează faptul că toate lucrările tehnico-edilitare ce afectează domeniul public se pot executa după caz, numai după obținerea: acordului administratorului drumului; permisului de spargere; permisului de intervenție”. Normele care au constituit subiectul unui proiect de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww. zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button