Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. BORGOVAN

 

 

Directori noi la unități de învățământ. Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin purtătorul de cuvânt Cornelia Irimie Matei a făcut cunoscut că „În cele 169 de unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Mureș au fost schimbați șase directori adjuncți și opt directori ca urmare a unor disfuncționalități în managementul unităților de învățământ”. Concret, în orașul Luduș a avut loc numirea prin detașare în interesul învățământului a profesoarei Marcela Berar ca director la Școala Gimnazială nr. 1 și a profesoarei Ovidia David ca director adjunct la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”. Cele două numiri sunt în vigoare până la data organizării concursului, dar nu mai târziu de 31 august 2021. Vom reveni cu amănunte.

 

 

Reprezentanți în Consiliul de Administrație al Spitalului. Printr-o adresă trimisă Consiliului local Luduș, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, Claudia Uțiu a solicitat nominalizarea a doi reprezentanți ai Consiliului local în cadrul Consiliului de Administrație a instituției de sănătate. Având în vedere prevederile art. 187 din Legea nr. 95/1996, privind reforma în domeniul sănătății, precum și prevederile OUG nr. 57/2019, privind codul administrativ, Administratorul public al orașului, Marius Dudilă a întocmit un Raport de specialitate la proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Consiliului local în Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, iar primarul Cristian Moldovan a emis Referatul de aprobare. În ședința Consiliului local din 15 decembrie 2020, aleșii locali au aprobat în unanimitate desemnarea reprezentanților Consiliului local, Daniel Șofron și Cosmina Banea, ambii inspectori în Primăria orașului Luduș, în Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș.

 

 

Rectificare de buget. La sfârșitul anului 2020, Administratorul public al orașului Luduș, Marius Dudilă a solicitat Biroului Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane (BFCRU) din cadrul Primăriei orașului Luduș alocarea sumei de 90000 lei (TVA insclus) „Pentru achiziționarea unui autoturism care va fi folosit în cadrul Primăriei Orașului Luduș. Menționez că autoturismul precedent a fost implicat într-un accident rutier din care a rezultat dauna totală a acestuia. Alocarea este necesară pentru trimestrul al IV-lea”. În Raportul de specialitate privind rectificarea bugetului local, pe anul 2020, șeful de Birou „BFCRU”, ec. Maria Suciu a propus consilierilor locali următoarele rectificări ale unor articole bugetare: se diminuează cu suma de 13000 lei la obiectivul de investiții Reparații capitale la Căminul Cultural Roșiori unde suma alocată inițial a fost de 70000 lei, iar în urma rectificării va fi de 57000 lei; Se diminuează cu suma de 8000 lei la obiectivul de investiții Reabilitare iluminat public din Parcul Primăriei, unde suma alocată inițial a fost de 50000 lei, iar în urma rectificării va fi 42000 lei; Se diminuează cu suma de 69000  lei la obiectivul de investiții Semaforizare la trei treceri de pietoni, unde suma alocată inițial a fost de 150000 lei, iar în urma rectificării va fi de 81000 lei. Aleșii locali au aprobat în unanimitate aceste diminuări, precum și alocarea sumei de 90000 lei pentru achiziționarea unui autoturism necesar Primăriei orașului.

 

 

Ziua Culturii Naționale. Ziua Culturii Naționale, o zi de mare însemnătate pentru istoria oricărei țări civilizate, își are originea  într-o propunere făcută de secția de Filologie și Literatură a Academiei Române în ziua de 14 ianuarie 2009. Atunci, membrii Academiei Române au aprobat ca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu să fie declarată ca Zi Națională a Culturii Române. Apoi, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Națională a Culturii Române. Ca fapt divers, la vot au fost înregistrate 175 voturi „pentru”, un vot „contra” și două „abțineri”.

 

 

Vineri , 15 ianuarie 2021, pentru a 13-a oară (!) de la stabilirea acestei sărbători de suflet a tuturor românilor, manifestările de omagiere au fost organizate în condiții austere cu o participare redusă a iubitorilor de cultură românească, fiind respectate normele stabilite pentru prevenirea răspândirii virusului COVID- 19. La orele dimineții, continuând o tradiție din ultimii ani, Marian Balea și Constantin Nemeș au depus jerbe de flori cu tricolor la busturile lui George Coșbuc și Mihai Eminescu, opere turnate în bronz ale maestrului Ioan Vlasiu, opere de artă amplasate în Parcul Primăriei. Apoi, sub mângâierea sonoră a cântecelor inspirate de opera poetului național Mihai Eminescu, primarul orașului Cristian Moldovan însoțit de consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan au marcat momentul omagial la busturile amplasate în apropierea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, care portă numele basului Pompeiu Hărășteanu, om de cultură originar din Luduș.

 

 

În cadrul manifestărilor organizate în condiții de pandemie am remarcat o prezență notabilă a două eleve din Luduș la Concursul Interjudețean de Poezie „Dor de Eminescu” inițiat și coordonat de Dinuca Burian, conducătoarea Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu” din Sărmaș. La ediția din acest an, cu numărul 5, organizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș (DJCM) au participat concurenți din toată țara. Juriul prezidat de poetul Nicolae Băciuț, directorul DJCM a stabilit palmaresul Concursului în care am regăsit două eleve ale Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Luduș (director Ioan Adrian Banea): Csaplar Călugăr Denisa Ioana din clasa pregătitoare A, care a obținut locul II, învățătoare Ana Bordan și Luca Mara Carina din clasa a III-a B, ocupanta locului III, pregătită de învățătoarea Monica Nistor.\

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button