Noutati

PIAȚA SĂPTĂMÂNALĂ DIN LUDUȘ, ISTORIE ȘI ACTUALITATE!

 

Piața săptămânală din Luduș are o istorie de aproape un secol și jumătate. Începutul ei coincide cu începutul ascensiunii economiei de tip capitalist a localității, ambele având o legătură de cauză-efect cu momentul de la mijlocul secolului al XIX-lea, când Ludușul a devenit port la Mureș. Și, nu un oarecare port, ci portul principal al transportului de lemne și cereale pe Mureș. În plus, pe aici treceau caravanele comerciale și poștalionul care făcea legătura între Cluj, Turda și Târgu Mureș, unități militare, austriece și reprezentanți guvernamentali. Situat la întretăierea a patru drumuri (spre Turda, spre Târgu Mureș, spre Bistrița, prin Zau și Sărmașu, spre Târnăveni și Blaj, prin Ozd, Cecălaca și Heria), târgul din Luduș a fost locul cel mai potrivit pentru comercializarea lemnelor aduse de la munte cu plutele, a cerealelor din Câmpia Transilvaniei, apreciată atunci drept grânar al Marelui Principat al Transilvaniei, provincie a Imperiului Habsburgic. La târgul de animale din Luduș veneau negustori din Austria, Cehia, Ungaria, Italia, din Germania și Imperiul Otoman.

 

DSC_0296

 

 
Profiturile obținute din comerțul cu tot felul de produse și subproduse agricole și animaliere, cu produse meșteșugărești locale și mărfuri industriale importate, i-au încurajat pe întreprinzătorii particulari, cei mai mulți veniți de aiurea, să înființeze aici depozite en-gros și en-detail, prăvălii, bănci, cârciumi, hanuri, cabinete medicale, farmacii ș.a. Inaugurarea căilor ferate Războieni-Târgu Mureș, în 1872 și Luduș-Budești, în 1888, a stimulat și mai mult dezvoltarea economică și edilitar-gospodărească a Ludușului, astfel încât în 1896, Ludușul a ajuns să fie apreciat ca un orășel înfloritor. Populația Ludușului a crescut de la 1189, recenzați în anul 1857, la 6026 locuitori, recenzați în anul 1910. Dezvoltarea economică a comunității ludușene a fost însoțită de modificări în mentalul colectiv, în interesul pentru afaceri, pentru școală, cultură, sănătate, politică, pentru vestimentație modernă, dotarea locuințelor și amenajarea urbană a localității.

 

DSC_0293

 

 
Să ne întoarcem la începuturile atestate documentar: Ludușul, port la Mureș, cu târg, la început de două ori pe an (4 mai și 4 octombrie), târgul săptămânal de marțea, începând cu anul 1868.

 

DSC_0209

 

 
Să continuăm cu file de istorie orală, referitoare la locurile destinate pieței săptămânale. Se presupune, pe bună dreptate, că primul loc de târg, piață din Luduș a fost în imediata apropiere a portului, la ieșirea din Luduș spre Turda, lângă actuala stradă Oarba. După colonizarea cu secui și maghiari din anii 1902-1905, piața a fost mutată în centrul civic de atunci al localității, spațiu denumit după anul 1918 Piața Unirii. De aici, a fost mutată în Răstoacă, în apropierea actualului Parc al Pompierilor. În anul 1944, locul pieței era pe malul stâng al râului Mureș, lângă vechiul pod rutier, acolo unde acum este terenul de fotbal al copiilor.

 

DSC_0193

 

 
După construirea Fabricii de Zahăr (1959-1960) și construirea cartierelor de străzi și blocuri de locuințe între râul Mureș și gara CFR, piața a fost mutată pe locul unde acum este magazinul ,,LIDL’’. Când în acest spațiu a fost construită, în anii 1967-1969, Fabrica de lapte praf (de care chiar praful s-a ales după evenimentele din Decembrie 1989), piața a fost mutată pe un teren arabil din spatele Fabricii de lapte praf. Terenul a fost tasat, pietruit și înconjurat cu un gard din plăci de beton armat având o singură poartă de intrare, dinspre strada Policlinicii. După câțiva ani, terenul interior a fost betonat. Tot după evenimentele din Decembrie 1989, au început să dispară plăci din gardul împrejmuitor. Câte una, câte zece, apoi segmente pe zeci de metri lungime. S-au deteriorat stratul de beton al pieței și mesele, au apărut gropi și fisuri. După construirea blocurilor de locuințe din cartierul ,,Viitorului’’(Arizona) și după inaugurarea Sălii de sport a orașului, contrastul dintre piață și mediul înconjurător era tot mai frapant. Locuitorii din zonă și micii comercianți din piață doreau o schimbare spre frumos a pieței, în pas cu exigențele secolului XXI. Actualul executiv al primăriei (legislatura 2012-2016, primar fiind domnul Cristian Moldovan), a hotărât să țină seama de opinia ludușenilor și a comercianților.

 

DSC_0353

 

 
Modernizarea pieței a început în ziua de 12 mai 2015. Întâi și întâi, au fost desființate gardul, mesele de beton vechi si deteriorate, a fost escavată întreaga suprafață betonată. Apoi, au fost aduse sute de tone de pietriș care au fost tasate cu buldozerele pe întreaga suprafață a pieței, a fost întins un strat de nisip și, respectând proiectul inițial, au fost trasate drumurile de acces a autovehiculelor prin piață, pe care le-au asfaltat și au pavat cu dale segmentele pentru expunerea mărfurilor alimentare și nealimentare, iar vechile clădiri administrative și cele destinate vânzării produselor lactate au fost renovate în exterior. În ziua de 9 iunie 2015, într-o zi de marți, zi de târg, piața a fost dată în folosință.

 

DSC_0363

 

 
Pentru vânzătorii de produse alimentare au fost amplasate 60 de mese, din fibră de sticlă, dotate cu roți, cu spațiu de depozitare a produselor expuse spre vânzare și a obiectelor de inventar. Suprafața de desfășurare a pieței este aproximativ aceeași, locurile din piață au fost marcate, astfel încât fiecare comerciant să-și recunoască și să-și păstreze locul. La distribuirea meselor și a locurilor de vânzare a produselor alimentare și nealimentare s-a ținut cont de vechea amplasare a comercianților în piață. Condițiile create prin modernizarea pieței îi satisfac pe deplin atât pe comercianți, cât și pe cumpărători. Pe platoul pieței pot fi organizate evenimente sportive și culturale, cum au fost, de curând, Zilele Orașului Luduș, când mesele pot fi ușor înlăturate și depozitate într-un alt spațiu asigurat.
Sperăm că actuala piața modernizată să aibă o viață mai lungă decât celelalte.

 

 

A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button