Noutati

Preșcolarii ludușeni vor să continue tradiția!

 

2

 

Grădinița „Căsuța fermecată” din Luduș este cunoscută în județ, și nu numai, pentru activitățile educaționale și culturale ale cadrelor didactice care oferă preșcolarilor o multitudine de oportunități de afirmare a talentului incipient al copiilor. După ultima activitate din anul 2015, „Împodobirea brazilor de Crăciun”, prima din acest an a fost un proiect educațional multicultural „Să redăm tradiția” în cadrul unui atelier – concurs județean pentru preșcolari.

 

1

 

Participare numeroasă
Inițiatoarele proiectului, Diana Rusu, Paula Stîna și Carmen Urcan au gândit activitatea ca pe un atelier – concurs de artă populară în care copiii să-și dezvolte aptidudinile în cadrul a patru secțiuni: Pictură decorativă, obiecte artizanale; Țesături, cusături artizanale, broderie; Măști populare; Icoane pe sticlă și pe lemn, obiecte de cult, împletituri. Întreaga activitate s-a desfășurat la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” cu sprijinul ISJ Mureș, Primăriei, Grădiniței „Căsuța fermecată” și a sponsorilor SC Shadow SRL, SC Copytech Computer SRL și Restaurantul „La Bologa”. În comisia de organizare au fost cuprinse educatoarele Adriana Beian, Dana Pop, Iulia Bica, Kinga Botezan, Angela Moldovan, Cornelia Olar și Andrea Cercel, coordonatoare ale proiectului fiind Irina Trifan de la ISJ Mureș, Diana Rusu, Paula Stîna și Carmen Urcan. Timpul afectat creației a fost de o oră după care juriul format din profesoarele Natalia Helmick, Carmen Petac, Delia Petrea și Ovidia David au analizat obiectele decorative realizate de copii și au stabilit clasamentele celor patru secțiuni.

 

4

 

Pe locul întâi la diferite categorii de vârstă s-au clasat: Karina Vlad, Ștefania Ormenișan, Gabriela Mîlnă, Ștefania Rusu, Alina Răchită, Albert Hunor, Larisa Suciu, Alexia Cozma, Otvos Beatrice, Gherasim Orsolya, Ayana Achim, Rahela Olar, Maia Iuoraș, Alecsia Farcaș, Daria Pop, Oskar Rubews Hațegan și Opriș Zsuzsa. Pe locul doi s-au clasat: Adelina Rașcu, Bianca Zăhan, Ioana Rus, Bianca Roman, Sofia Gherman, Antonia Ormenișan, Raluca Oltean, Ioana Băcilă, Raia Cîmpean, Mate Timea, Ștefania Ursu, Gabriela Costin, Diana Vulcu, Maria Nistor și Szabo Klara. Pe locul trei s-au clasat: Alexandru Chețan, Ilinca Crăciun, Mara Sabău și Kapas Carla.
La festifitatea de premiere, Natalia Helmick și Carmen Petac au afirmat că tradițiile populare merită să fie transmise generațiilor viitoare și au adus mulțumiri celor care s-au implicat în această frumoasă și educativă activitate.

 

3

 

La final Paula Stîna ne-a declarat:

“Nimic nu-i mai frumos, mai nobil, decât meseria de educator, de grădinar de suflete umane, de călăuză a celor mai curate și mai pline de energie mlădițe”. Noi, în calitate de educatori suntem obligați să facem din creația noastră populară o carte de vizită cu care să batem la porțile cunoașterii și cu care vom fi primiți și apreciați fără îndoială oriunde în lume. Să-i învățam pe copii să prețuiască și să respecte obiceiurile și tradițiile în care s-au născut, să-i învățam să iubească portul și meșteșugurile strămoșești. Atelierul-Concurs județean „Să redăm tradiția” pe care l-am inițiat împreună cu colegele mele Rusu Diana si Urcan Carmen îşi propune valorificarea artei populare în creații proprii ale copiilor. Am încercat astăzi , într-o atmosferă ambientală specifică zonei noastre, să ne reîntoarcem o clipă în lumea copilăriei , la furcăria satului şi la tradiţiile acestuia, cultivând copiilor, încă de la cea mai fragedă vârstă, sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului nostru, transformându-i în păstrători şi continuatori ai acestor “comori de suflet strămoşeşti”.
Mulțumim preșcolarilor și doamnelor educatoare care i-au îndrumat pentru implicarea și prezența lor în număr atât de mare la acest atelier-concurs.

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button