Noutati

Raportul Poliției Locale Luduș pe anul 2020

 

Potrivit Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale, a Regulamentului – cadru de organizare și funcționare reglementat de HG nr. 1332/2010 și a Regulamentului de organizare și funcționare a Biroului Poliția Locală reactualizat prin HCL nr. 226/2019, Biroul Poliției Locale Luduș își desfășoară activitatea ca un compartiment funcțional fără personalitate juridică, în cadrul aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș. În prezent, în Poliția Locală Luduș sunt încadrați un număr de 16 polițiști locali care au urmat cursuri de formare inițială cu o durată de trei luni la Centrul de formare inițială și continuă al Ministerului Afacerilor Interne de la Orăștie, modulul ordine publică și circulație rutieră. Activitatea Biroului este coordonată de Nicolae Cotta, un profesionist al celor două specializări care, pe parcursul anului 2020 a prelucrat cu personalul din subordine materiale din tematica de pregătire profesională planificată, actele normative din competența de aplicare, precum și legislația apărută pe parcursul anului, având în vedere problematica și noile competențe care au apărut începând cu luna martie 2020.

 

 

Activitatea preventivă

În Raportul de activitate aferent anului 2020, Nicoale Cotta a punctat activitățile și acțiunile la care au participat polițiștii locali care au sprijinit Poliția orașului, pompierii, personalul de la SMURD, „asigurând dirijarea și fluidizarea traficului rutier, la incendiile, sau la alte evenimente produse pe raza orașului, ori la asigurarea circulației în zona școlilor, în perioada cât s-au desfășurat cursurile sau examenele”. În perioada raportată polițiștii locali au aplicat 189 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10300 lei persoanelor care nu au păstrat curățenia orașului. O activitate nouă pentru Poliția Locală a început cu data de 10 martie 2020 când au fost demarate dispozițiile și activitățile prevăzute în Hotărârile Comitetului local pentru situații de urgență, ale Comitetului național special pentru situații de urgență și Ordonanțele militare cu măsuri de prevenire a virusului Covid – 19. Începând cu 24 martie 2020, polițiștii locali au acționat sub directa conducere a Polției orașului Luduș pe linia de ordine și siguranță publică, rutieră și pentru punerea în aplicare și respectarea de către cetățeni a prevederilor Ordonanțelor militare. În controalele efectuate, polițiștii locali au aplicat avertismente verbale și scrise și au întocmit 107 procese verbale de contravenție în valoare de 26200 lei, după care, din luna iulie au fost puse în aplicare prevederile legii privind instituirea stării de alertă și măsurile care se aplică pentru prevenirea și combaterea răspândirii pandemiei Covid – 19. Despre cele 145 de evenimente la care au participat polițiștii locali, Nicolae Cotta spune că „pe parcursul anului 2020 au fost constatate 38 de opriri/ staționări/parcări neregulamentare; 31 de cazuri ale tulburării liniștii publice ori scandaluri ; 27 de incendii de deșeuri, de pășuni/ vegetație; 10 cazuri de aruncare de deșeuri în locuri nepermise și 39 de alte evenimente”. În cazul în care unele evenimente nu intrau în sfera de acțiune a Poliției Locale, acestea au fost direcționate compartimentelor competente, dar asigurând sprijinul pentru soluționarea lor.

Activitatea de constatare

Conform competențelor conferite de prevederile Legii nr. 155/2010, a Poliției Locale, polițiștii locali au desfășurat activități preventive, dar au aplicat și sancțiuni persoanelor care au încălcat legea. Ca dovadă sunt cele 1585 de procese verbale (cu 463 mai multe decât în anul 2019) din care 253 de amenzi (+ 42) în valoare de 115650 lei ( + 59810) și s-au aplicat și 1332 de avertismente (+ 421). Din cele 1585 de procese verbale de contravenție, 686 au fost întocmite pentru nerespectarea Normelor de bună gospodărire pe raza orașului (33900 lei); 189 de procese verbale pentru nerespectarea depozitării deșeurilor ( 10300 lei); 500 pentru opriri/ staționări/ parcări neregulamentare (21500 lei); 154 pentru tulburarea ordinii și siguranței publice (28500 lei ) și 5 procese verbale pentru nerespectarea Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Ca o concluzie, șeful Poliției Locale Luduș, Nicolae Cotta apreciază că „Analizând activitățile desfășurate de personalul Biroului Poliția Locală, comparativ cu anii anteriori, rezultatele sunt pozitive, pe un trend ascendent, realizându-se indicatorii de eficiență prevăzuți în Legea nr. 155/2010, a Poliției Locale, a Regulamentului – cadru de organizare și funcționare reglementat de HG nr. 1332/2010. Cu toate acestea este necesar ca pe parcursul anului 2021, personalul Biroului să studieze, să cunoască și să aplice întocmai prevederile actelor normative din competență”, concluzie cu care au fost de acord toți consilierii locali în ședința ordinară a Consiliului local Luduș din 26 ianuarie 2021.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button