Noutati

Sărbătoare de Hramul Bisericii „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din Luduș

 

Biserica ortodoxă situată în vestul orașului Luduș pe o mică înălțime a fost zidită în anul 1892 din cărămidă, turnul și acoperișul fiind confecționate din tablă zincată. Stilul construcției este baroc așa cum sunt majoritatea bisericilor din Transilvania. Iconostasul este sculptat în lemn, iar icoanele sunt pictate pe lemn de către pictorul A. W. Zeller din Viena în anul 1910. Biserica a fost sfințită de ÎPS Mitropolitul Dr. Victor Mihaly de Apșa în anul 1912 și resfințită de ÎPS Andrei Arhiepiscopul Alba Iuliei în anul 2000. În acest an, la 125 de ani de la zidire, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii bisericii din parohia ortodoxă Luduș II, au fost organizate o serie de activități religioase și culturale.

 

 

Sfințirea Troiței

Troița este un monument votiv cu o mare varietate de forme și moduri de prezentare, așezată la intersecții de drumuri sau în locuri din apropierea unor lăcașuri sfinte. Noua Troiță de la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș este ridicată în apropiere de aleea și scările din piatră care duc la intrarea în Sfântul lăcaș. Construcția din lemn sculptat și zidărie a fost realizată cu contribuția financiară majoră a credincioasei Valonia Gherasim, o persoană care a făcut nenumărate donații bisericilor din zonă. Troița este dedicată în amintirea soțului Adrian și a părinților Iosif și Dorina. Zidirea este înnobilată de o valoroasă pictură murală de mari dimensiuni „Punerea în mormânt”, operă a artistului plastic Rodica Olteanu din București, originară din orașul Luduș. Slujba de sfințire a Troiței a fost oficiată de preoții Lucian Voșloban și Constantin Savu în fața credincioșilor prezenți la evenimentul de sfințire a unui monument care va dăinui peste ani. Din păcate, octogenara Valonia Gherasim nu a participat la ceremonie din motive de sănătate, dar a fost prezentă Rodica Olteanu care în cuvântul său a vorbit despre geneza picturii și a evocat numele părinților săi care își dorm somnul de veci în cimitirul din deal. În semn de prețuire și de mulțumire,Protopopiatul a răsplătit cu diplome și buchete de flori pe donatoare și pe artistă.

 

 

Recital de pricesne

Așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, părintele protopop Lucian Voșloban și părintele coslujitor Constantin Savu, alături de Consiliul Parohial au lansat invitații pentru interpreți cu har artistic și apropiere de cele sfinte. După oficierea Sfintei Liturghii de către cei doi preoți, a urmat un program cultural-artistic în care a evoluat o cunoscută interpretă de muzică populară. Oana Bozga Pintea, apreciată de credincioșii din Luduș și din zonă a prezentat un cuprinzător recital de pricesne și cântece patriotice, fiind însoțită cu armonii muzicale de un grup coral format din teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, tineri care au oferit și răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii.

 

 

Expoziția de icoane

Din inițiativa consilierei locale Paula Stîna și cu sprijinul Primăriei orașului și a Protopopiatului Ortodox a fost semnat un protocol de colaborare pentru înființarea unui atelier de meșteșuguri destinat învățării tehnicii de pictare pe sticlă a icoanelor. Au fost înscriși 14 cursanți, elevi și cadre didactice care au fost îndrumați  de artista plastică Paula Stîna și strădania lor a fost expusă într-o expoziție care s-a bucurat de mult succes. Prin activitatea lor, părintele Lucian Voșloban și artista Paula Stîna au dorit să facă cunoscută inițiativa Patriarhiei de a declara anul 2017 ca an omagial al Sfintelor Icoane și al pictorilor bisericești. Pentru strădania și reușita lor, Paula Stîna și cursanții au primit diplome și premii în cărți din partea Protopopiatului Ortodox Luduș. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă cu bunătăți instalată în curtea bisericii.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button