CulturaNoutati

TALENTE LUDUȘENE PE SIMEZE – ALEXANDRU NICOARĂ ȘI LEVENTE BAGY (II)

 

MOTTO: ’’Fotografia este un mod de a simți, de a atinge, de a iubi. Ce prinzi pe film este capturat pentru totdeauna… amintește de lucrurile mici, chiar și după ce ai uitat totul.’’ (Aaron Siskind )

S-au încheiat cu succes, activitățile cuprinse în cadrul programului ‘’Zilele Orașului Luduș’’, ediția 2022. Între evenimentele savurate de public, se numără   vernisajul expoziției de pictură „Murmur de lumină” a pictorului Alexandru Nicoară și cea de artă fotografică „Ludușul contemporan în imagini”, autor Levente Bagy, ambele expuse pe simeze la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu ’’.  În acest material voi face referire la Levente Bagy, un fotograf profesionist cu care Ludușul are de ce să se  mândrească.

 

 

Rep. – Așadar, a venit vremea să facem un alt interviu, de data aceasta, stând față în față. Vernisajul expoziției de fotografii mi-a prilejuit această întâlnire în urma căreia aș vrea ca cititorii și urmăritorii tăi de pe Facebook să te cunoască mai bine. Ce ne poți spune depre tine, Levi ?

L.B. – Despre mine, pe scurt, vă pot spune  următoarele: M-am născut în data de 27 iulie 1973 în orașul Luduș. Sunt absolvent al Liceului Industrial  Luduș – profilul  electrotehnic din anul 1991, apoi al Facultății de Mecanică din Cluj-Napoca,  specializarea ”Mașini și echipamente termice” .  La ora actuală , sunt angajat al SNGN Romgaz SA – Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut în calitatea de  inginer mecanic. Sunt căsătorit și am un băiat.

 

 

Rep. – Spune-mi, te rog, de când datează pasiunea ta pentru fotografie și care a fost evoluția ta în acest domeniu ?

L.B. – Fotografia m-a atras începând  din anul 2004, odată cu apariția primelor aparate digitale, când am achiziționat unul, și am început să fotografiez  tot ce îmi ieșea în cale: flori, insecte, peisaje. Apoi, în  anul 2010 mi-am procurat un aparat mai performant, aveam nevoie de el pentru a poza coafurile realizate în salonul soției mele, apoi, de acolo a fost doar un mic pas pentru trecerea la fotografia de evenimente. În acest scop mi-am achiziționat și primul aparat foto semiprofesional. Calitatea fotografiilor a crescut odată cu experiența acumulată și cu ajutorul aparatului mai performant.

În anul 2013 am făcut un curs de fotografie de 6 luni, la Cluj-Napoca, unde am aprofundat tehnica și am testat  și alte genuri de fotografie: fotografia de portret, fotografia macro, fotografia de stradă etc.

Am început să fac mici excursii în zonele montane, am descoperit frumusețea locurilor, și am fost atras de fotografia de peisaj tot mai mult. M-am înscris în mai multe grupuri de fotografie, de unde am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut mulți fotografi de peisaj, în special.

 

 

Rep. – Ce îți place să fotografiezi cel mai mult ?

L.B. – Făcând excursii în zonă și în Munții Apuseni , m-am îndrăgostit de fotografia de peisaj, în special de apusuri și de răsărituri. Am intrat în grupuri care practicau acest gen de fotografie, am învățat multe de la cei avansați în domeniu, și apoi, am început să particip la diverse concursuri în cadrul cărora am primit multe satisfacții care m-au ambiționat și mai mult. Iată câteva dintre aceste rezultate: În 2017 la un asemenea concurs s-au încris peste 400 de lucrări, iar la final au fost selectate 70 de fotografii printre care și fotografia mea cu Cheile Turzii, cu lanul de floarea soarelui în prim-plan, care acum a ajuns celebră.  Această fotografie a fost apoi prezentată în cadrul Expoziției intitulate: ”Anotimpuri”, care a avut vernisajul la Făgăraș, în februarie 2018, de acolo expoziția a fost mutată, în 12 orașe din țară, iar în decembrie 2018 – la Bruxelles. În perioada 2017 – 2018, am colaborat cu echipa care a scris și redactat nouă monografie a orașului Luduș, și am realizat multe din fotografiile prezente în această valoroasă lucrare.

 

 

În iunie – 2019, o altă fotografie a fost prezentată la Expoziția în aer liber de la Remetea (Alba), cu ocazia zilelor Duna, organizată de televiziunea Duna TV din Ungaria,  apoi expoziția a fost mutată la Budapesta, unde fotografiile au fost expuse timp de un an .

În luna noiembrie 2019 am avut alte 2 lucrări selectate în cadrul unui concurs de fotografie , organizat la Tg Mureș de Fundația Studium Prosperum, unde cu una din lucrări am obținut premiul special al juriului .

Pe parcursul anului 2000, am avut 4 fotografii prezentate la Televiziunea Life TV. din Ungaria.

În luna mai 2021  împreună cu 8 fotografi din Cluj și Mediaș, am participat cu 8 lucrări la expoziția: ”România în imagini”, expoziție găzduită de Centrul Urban de Cultură Cluj- Napoca , la Cassino Central.

 

 

Rep. – Expoziția de la Casă de Cultură, care s-a bucurat de un mare succes, are în cadrul ei un număr de 35 de fotografii cu și despre Luduș. Poți să ne explici de ce ?

L.B. – În primul rând pentru că este orașul meu natal ,apoi ,pentru că simt că le fac bucurie celor plecați departe în momentul în care privesc aceste poze – imagini cu localitatea de baștină .Mă gândesc și la faptul că ,peste timp , ele ar putea fi documente care să ateste evoluția localității , dezvoltarea sa ,etc.

Rep. – Știu că în ultima săptămâna bucuria ta a fost întregită cu faptul că eșți ,pentru prima dată prezent, concomitent, în 3 expoziții .Poți să le enumeri și să ne spui ce reprezintă pentru tine acest lucru ?

L.B. – Desigur ,este vorba despre Expoziția de la Luduș ,de cea de la Oradea,  intitulată ’’Conacul se prezintă’’ și cea de la Biblioteca Națională din Bucureșți ,intitulată ’’România este altfel.” În cadrul acesteia expun 2 fotografii. Ele au fost trecute prin filtrul selecției din vreo 400 . În final au rămas 72 între care 2 sunt ale mele.

 

 

Rep. – Care ar fi pentru tine următorul obiectiv spre care ținteșți ?

L.B. – Una dintre dorințele mele viitoare ar fi o nouă expoziție ,la Luduș ,care să cuprindă fotografii cu flora și fauna din oraș și împrejurimi .Vizitatorii ar rămâne uimiți de cât de diversă și bogată este zona în care trăim .Desigur ,pentru a realiza toate aceste lucrări a fost nevoie de timp , de investiție în aparatură și de multă,multă pasiune .

Rep. – Îți mulțumesc pentru discuția pe care am avut-o , mult succes în continuare și să-ți vezi visele realizate ! Unul dinte ele este cert ,fiul tău, Erik , a preluat dragostea și pasiunea pentru fotografie. Îți doresc multă sănătate și îți recomand ,atât ție cât și lui Alexandru Nicoară să țineți seama de următoarele cuvinte : ’’Pictorul construiește, fotograful evidențiază.’’ (Susan Santag)

 

Luduș ,13 iunie 2022

 

 

 

A consemnat,

prof. Ana Pandrea

Articole Similare

Back to top button