Noutati

Triplu eveniment cultural la Luduș – Zi de Zi – Ioan A. Borgovan

 

Cu doi ani în urmă, în ambianța minunată a Parcului Tineretului din Luduș, Alexandru Daniel Botoșer încheia cu succes proiectul propriu închinat orașului, „Luduș, filă de poveste”. Spunea atunci Daniel Botoșer că „Ludușul m-a ajutat, am ajuns să îl iubesc și am simțit că trebuie să îi restitui ceva din ceea ce am primit, trebuie să fac ceva în zona culturală” și ceea ce  simțea în august 2021 s-a continuat și în ziua de 8 septembrie 2023 prin organizarea unui triplu eveniment cultural.

Daniel Botoșer, având-ul ca partener pe Raul Cociș au avut principalul merit de a reuni în cadrul aceluiași eveniment o lansare de carte, o expoziție de artă grafică și un moment muzical, trei manifestări de o înaltă ținută culturală și artistică. Mai întâi, în debutul manifestării, Daniel Botoșer l-a prezentat pe Mihai Marius Coșerariu, autorul, text și muzică al autenticului imn al Ludușului amintind că momentul cultural și artistic face parte din proiectul lansat în anul 2021. Și, fiind într-o importantă zi a creștinătății, Nașterea Maicii Domnului, Maria Iacob din Livezeni, alături de Mihai Coșerariu, Elena Rotopopoaia, Cosmin Caia, Ionuț Coșerariu și părintele Toader au interpretat o frumoasă priceasnă, aceștia fiind însoțiți în cânt de o parte dintre cei prezenți.

 

 

Pentru contribuția adusă la realizarea clipului muzical „Luduș, File de poveste” au fost menționați soliștii Monica Pârlea, Ioan Șopterean, Cristina Costea, Iuliana Lung, Simona Puiac, Ciprian și Mihaela Istrate, precum  și Marius Popa, artistul fotograf și graficianul de mare talent, autor al lucrărilor grafice prezentate în cadrul unei expoziții cu lucrări pline de imaginație și acuratețe artistică. Au fost elogiați și cei care s-au ocupat de partea video. Au fost prezentați preoții Ilie Dăian, Viorel Voșlban și Czirmai Levente, ofițerii în rezervă Gheorghe Popa și Sever Popovici și redactorul Radio Transilvania, Dan Ludușan. Mihai Coșerariu a evocat etapele în care a creat versurile și muzica clipului muzical și alături de Daniel Botoșer a adus elogii întregului colectiv de creație.

Prezent la Luduș, Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș a felicitat inițiativa și realizarea de la Luduș, fiind primul oraș din județ care are un imn propriu, încă neoficial. „Prețuim încă prea puțin artiștii, nu ne facem suficient timp pentru cultură și educație. Să sprijinim mai mult mediul de afaceri românesc”, au fost câteva din ideile expuse de prefectul care a răsplătit activitatea lui Mihai Coșerariu cu o Diplomă de Excelență.

 

 

Mihai Marius Coșerariu s-a născut la 29 octombrie 1973 la Tupilați, județul Neamț. A aboslvit Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamț în anul 1992, apoi Școala Militară de Poliție Slatina, în anul 1996, dar și Școala populară de artă Piatra Neamț, secția vioară. Văzând pregătirea profesională prezentată apreciem în mod deosebit faptul că Mihai Marius Coșerariu este și președinte fondator a Asociației Culturale „Eu Cred” din Tașca- Neamț și autor al nouă volume de versuri apărute în perioada 2015-2023.

Despre cea mai recentă apariție, volumul „Rătăciri”, prof. Dorina Mucenicu a prezentat considerații pertinente despre opera și activitatea literară și culturală a autorului, subliniind că poeziile se adresează sufletului, invitând cititorii la meditație și la „Drumul spre Lumină,/ Calea către Rai,/ Vino și ne-alină/ Cu al Tău Alai”. Fără să facem o analiză a operei literare a poetului, prezentăm doar câteva strofe din poeziile volumului „„Rătăciri”. „Atunci când ne vom ține de cuvânt,/ Atunci când vom uita să ne-nvrăjbim,/ Atunci când vom fi vrednici să iubim,/ Atunci, noi vom fi veșnici pe pământ”. (Poezia „Atunci”); „Trăiește demn, dar nu trăi-n zadar,/ Fii drept, precum tulpina uni pom,/ Fii fericit, căci viața e un dar/ Și nu uita, atăta-ți cer: FII OM!/”,(Poezia „Fii om!”); ”Mă iartă, Românie milenară,/ Că n-am putut să te păstrez întreagă,/ Însă mă rog în fiecare seară,/Să scap de-acest blestem care mă leagă”,(Poezia „Iartă-mă Românie”); „Îmi caut umbra răstignită/ pe Crucea dorului stingher,/ Privirea-mi plânge surghiunită/ În ploi, la margine de Cer”, (Poezia „Rătăciri”). Văzând aceste versuri, Mihai Marius Coșerariu ne dă certitudinea că a ajuns aproape de Cerul creatorilor de frumos. La invitația moderatoarei prof. Dorina Mucenicu, învățătoarea Ana Bordan și profesoara Adela Hagău au citit câte o poezie din volumul lansat, iar momentul special a fost creat de eleva din clasa a VI-a Andreea Vodă care, prin dialogul spumos purtat cu moderatoarea, a adus un plus de valoare și de bună dispoziție a serii. Felicitări elevei, felicitări și profesoarei de limba și literatura română care are un merit în nonșalanța și sinceritatea cu care s-a prezentat Andreea în fața publicului.

 

 

În încheierea manifestării cultural – artistice, momentul muzical oferit de Grupul „Eu Cred” a punctat caracterul elevat al unei seri pe care ludușenii și-l doresc să se întâmple mai des. Restaurantul „Tineretului”, Parcul Tineretului sunt două locuri primitoare și potrivite pentru asemenea seri culturale de calitate. Mai trebuie doar inițiativă și talent organizatoric.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button