Noutati

America văzută prin ochii unui luduşean – ziaristul Ioan Andreiu Borgovan! NEW YORK – Jurnal de călătorie 2017 (IV)

 

Credință și cultură pentru românii din New York

 

În luna martie în Times Square din New York apărea o lucrare artistică insolită prin modul de prezentare și prin mesaj. Un număr de tije colorate în alb și roșu formau un ansamblu care privit din față contura o inimă roșie. Pe una dintre tije apărea un nume, România și un număr de 12495. Asta anunța că în New York erau 12.495 de români care își exprim[ atașamentul pentru țara și orașul de adopție, SUA și New York. Chiar dacă noi nu eram incluși în acest număr, fiind turiști, avem aceeași admirație pentru America și americani la fel ca și concetățenii noștri care trăiesc la New York cu acte legale.

 

NY BORGOVAN

 

VIAȚA UNUI PREOT DEVOTAT

Părintele paroh Marius Daniel Dumitrescu de la biserica cu hramul „Sf. Nicolae” este originar din Vălenii de Munte, județul Prahova. Legătura cu biserica i s-a format încă din copilărie fiind determinată de bunicul său Dumitru care l-a îndrumat spre calea bisericii. În copilărie, primii șapte ani i-a trăit mai mult la bunici alături de care era prezent la toate slujbele religioase. Își amintește și acum de nopțile de Înviere, de slujbele frumoase și a simțit încă de atunci o atracție spre lumea bisericească. Bunicul Dumitru a fost militar, a participat la războiul Mondial și ar fi dorit o carieră militară pentru nepotul său, dar văzând că acesta are o fire mai retrasă, înclinată spre studiu și visare, l-a încurajat să meargă la Teologie. Tânărul Dumitrescu a început să meargă la mănăstirea Crasna unde a cunoscut viața monahală. A ajuns la Seminarul Teologic, apoi la Facultatea de Teologie București, unde și-a încheiat studiile.
Mai târziu a urmat un curs de Master, apoi între 1998 și 2006 a fost încadrat în Administrația Patriarhală. În 2004 a fost hirotonit întru preoție pe seama Capelei din Aeroportul Otopeni, un punct de sprijin și loc de rugăciune pentru călătorii și personalul navigant care vedeau în Capelă un far spiritual călăuzitor pe calea credinței.
În paralel cu această slujbă, tânărul preot slujea și la Mănăstirea Antim din București timp de aproape patru ani. A urmat un transfer la Parohia Sf. Paraschiva din București și la sfârșitul anului 2009 a ales să plece în Cipru unde a slujit la biserica grecească. A avut și înțelegerea soției în acest demers, aceasta fiind în concendiu maternal. Desigur, a plecat în Cipru având acceptul Mitropolitului de acolo și aprobarea Patriarhului Daniel. După această etapă a urmat un salt peste ocean, mai întâi în vizită la Parohia „Sfântul Nicolae” din Woodside, New York atunci când l-a cunoscut pe ÎPS Arhiepiscopul și Mitropolitul Nicolae Condrea și a fost cunoscut de enoriași.
ÎPS Nicolae păstorește viața spirituală a ortodocșilor din SUA, Canada și câteva misiuni din America de Sud. Aprecierile au fost favorabile și din septembrie 2011, părintele Dumitrescu este preot paroh al bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”.

POVESTEA UNEI BISERICI

În cartierul Queens al New Yorkului, mai exact în Woodside este o biserică frumoasă a cărei istorie este și mai frumoasă.
În zona Woodside la adresa „45-03 48 Av, Woodside, New York 1137” trăiesc mulți români ajunși în New York în două etape: înainte și după 1989, dar toți sunt alături de biserica lor ortodoxă care alături de biserica „Sfânta Maria” este cea mai frumoasă dintre cele zece biserici din New York în care se slujește în limba română. Parohia a fost înființată în 10 aprilie 1974, primul preot fiind părintele Bârsan, cel care a mai slujit la Philadelphia și New York la o altă biserică.
Românii din Queens au înaintat o cerere Episcopului Victorin Ursache care a aprobat-o și parohia a luat ființă într-o clădire închiriată. După închierea misiunii duhovnicești a părintelui Bârsan, numărul credincioșilor a scăzut, dar odată cu venirea părintelui Vasile Vasilache în anul 1984, credincioșii s-au reunit din nou în jurul bisericii. Fiind în număr mai mare, s-a născut ideea de a avea propriul spațiu de închinare.

O VIAȚĂ MODEL

Părintele Vasilache a găsit spațiul actual al bisericii Sf. Nicolae la începutul anului 1984 și până iarna, la ziua hramului, clădirea a fost sfințită de ÎPS Victorin.
Deși avea 74 ani, părintele Vasilache a fost numit întâiul preot al bisericii. Acum, părintele Dumitrescu are numai cuvinte de laudă despre ctitorul care s-a născut în anul 1909 și s-a călugărit după ce a studiat Teologia. Pentru meritele sale a fost trimis la Mitropolia Moldovei fiind secretar și profesor, apoi a fost numit predicator al Catedralei Patriarhală din București între 1940-1944.
Din acea perioadă au rămas aproape 400 de predici prezentate la radio și apreciate și acum. Între 1944 și 1948 a fost stareț al mănăstirii Antim și a făcut parte din mișcarea religioasă „Rugul aprins”. După 1948 a fost îndepărtat de la Antim și a fost trimis la Mănăstirea Pocrov din județul Neamț unde a scris o carte. Pentru credința sa, părintele Vasilache a fost întemnițat alături de alți preoți. După eliberarea din închisoare a fost dezbrăcat de rasa monahală și a fost trimis la Bobâlna în județul Sălaj. A reușit să emigreze în SUA după multe insistențe și a ajuns în Massachusetts într-o comunitate româno-canadiană, în Canada și în 1984 la New York.

BISERICA „SF. NICOLAE”

Părintele Dumitrescu vorbește cu dragoste părintească despre etapele prin care a trecut realizarea actualei clădiri cu un mobilier tradițional în stil bizantin și care parțial provine din România. Imediat după sfințirea bisericii s-au făcut amenajările necesare.
Catapeteasma și mobilierul bisericii s-au adus treptat, pe măsură ce erau găsite fonduri. Clădirea propriu-zisă, o fostă sală de sport a costat 84.000 de dolari, o sumă importantă la nivelul anului 1984.
Catapeteasma este sculptată de un meșter grec, tavanul a fost boltit în anul 1999, odată cu zidirea turlei. Prin anul 2000 s-a realizat o parte din pictură urmând să fie finalizată în curând. Am aflat și despre istoria interesantă a icoanelor dăruite de credincioși și despre altele realizate de maicile de la o mănăstire românească din SUA despre care vom vorbi cu altă ocazie.
Mai adaug aici că pe un teren donat de românul Dumitru Minciu a fost înființată o mănăstire de călugări în apropiere de New York. „Părintele Vasilache a fost iubit de enoriași fiind un om de mare valoare pentru Parohie, pentru biserică și pentru Dumnezeu” spune actualul preot paroh. Părintele Vasilache a trecut la Domnul în 6 ianuarie 2003 chiar după slujba de Bobotează atunci când era într-o vizită pastorală. Avea 94 de ani și a fost regretat de întreaga comunitate românească. A fost reînhumat la Mănăstirea Sf. Dumitru din New York în anul 2013.

ISTORIA CONTINUĂ

După părintele Vasilache a urmat Casian Fetea care venea din Franța și în 2006 a fost ales Episcop Vicar și la puțin timp de la alegere a plecat în Canada. Atunci a venit în parohie părintele Andrei Turcoane din Banatul Sârbesc și a slujit până în 2011 când s-a îmbolnăvit. Temporar a slujit în biserică și părintele Atanasie care acum este în Chicago și din 2011 a venit părintele Dumitrescu care ne-a spus că „Istoricul bisericii este mult mai bogat și ar mai fi multe episoade frumoase de relatat despre viața spirituală a comunității românești din New York”.
Părintele Dumitrescu are cuvinte de laudă pentru enoriași, pentru românii care își fac datoria cu cinste la locurile lor de muncă. Corul bisericii este condus de Leonard Milea și Dănuț Grigoraș, ambii teologi și este format din tineri și mai puțini tineri, dar toți au voci bune. Îmbucurător este faptul că la biserică sunt aduși foarte mulți copii. Pentru aceștia, doamna preoteasă Daniela Dumitrescu și încă patru profesoare se ocupă de școala duminicală de la biserică, organizată cu trei grupe de vârstă. Școala respectă o programă analitică primită de la Mitropolia înființată în 2016. Mai nou și preșcolarii beneficiază de o educație în cadrul școlii duminicale. „Avem grijă de copii pentru că ei sunt viitorul nostru și căutăm să-i ținem aproape de valorile spirituale românești”, spune părintele Dumitrescu.
Pentru adulți, biserica pune la dispoziția enoriașilor revista „Credința”, un periodic al Arhidiocezei Române Ortodoxe din America; o foaie săptămânală editată de preotul paroh și cele două reviste românești din New York, „Romanian Journal” și „New York Magazine”.
Pentru viitor există mai multe proiecte de extindere a spațiului în care funcționează biserica, apoi de amenajare a unei săli sociale, dar toate acestea depind de fonduri bănești și de împrejurări favorabile.
Biserica a fost resfințită în 2012 când s-a adus din țară o Sfântă Masă și s-au montat icoanele mozaic cu vitralii de pe frontonul bisericii. „Ne străduim să aducem pace în sufletul credincioșilor, să-i ținem aproape de biserică pe ei și pe copiii lor, să-i facem să nu uite că sunt români”, a încheiat discuția noastră părintele paroh Marius Daniel Dumitrescu de la biserica „Sf. Nicolae” din New York.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button