Noutati

Investițiile anului 2018 din Luduș, la bilanț (II)

 

După rectificarea bugetară din 26 iunie 2018, lista cu obiectivele de investiții pe anul în curs, cu finanțare parțială sau integrală de la bugetul local al Primăriei orașului Luduș, cuprinde obiective în valoare totală de 7472000 lei, cu un plus de 949000 lei față de bugetul inițial. Prezentăm în acest număr partea a doua a Listei cu cu investițiile aprobate de Consiliul local.

 

 

Servicii și dezvoltare publică

Proiectul de modernizare și eficientizarea sistemului de iluminat public este pregătit pentru a fi depus pe fonduri europene, iar proiectul de extindere a rețelei de apă de pe strada Cioarga pe o lungime de 1,5 km este facilitat de existența unei stații de pompare. Documentația tehnică pentru creșterea eficienței energetice a șase blocuri de locuințe este depusă printr-un proiect finanțat cu fonduri europene de la bugetul local și dela Asociațiile de proprietari. Suma totală – 155000 lei. Pentru consultanță se prevede suma de 63000 lei. Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public, actualizarea SF – 35000 lei pentru schimbarea corpurilor de iluminat și a stâlpilor de susținere și trecerea în subteran a firelor electrice pe arterele principale. Proiectul va fi depus pe fonduri europene.

Protecția mediului

La acest capitol se realizează ultima platformă subterană de colectare a gunoiului menajer la blocurile de pe strada Crinului și o extindere a rețelei de canalizare pe strada Castelului care a fost exclusă din proiectul mare al Aquaserv. Lucrarea a fost finalizată în regie proprie cu angajații de la ADP. În cadrul unor lucrări noi sunt prevăzute ridicări la cotă a capacelor de canalizare (50000 lei). O parte din acest proiect s-a consumat pe strada Plopilor, acolo unde se va finaliza proiectul pe fonduri guvernamentale de reabilitare a străzilor Mureșului și Crângului. La proiectul de canalizare din cartierul Gheja sunt cuprinse capete de străzi care nu au fost cuprinse în proiectul Aquaserv. Cristian Moldovan spune că sunt șanse de a obține o finanțare de reabilitare a tuturor străzilor din Gheja. Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc este singura care nu este racordată la rețeaua de canalizare și este obligatorie efectuarea acestei operațiuni în acest an. Pentru reconstrucția ecologică forestieră pe terenuri degradate din perimetrul de ameliorare Coasta lui Papuc s-a prevăzut suma de 36000 lei, bani care vin de la bugetul de stat. Cu aceeași sursă de finanțare bugetul de stat, se modernizează străzile Mureșului și Crângului (1122000 lei). Strada Tâmplarilor a fost pavată, dar după canalizarea efectuată în 2015 s-a degradat complet. Acum este nevoie de o reparație capitală prin asfaltare și realizare de trotuare.

Parcări noi

Cu toate că s-au realizat foarte multe locuri de parcare în oraș, numărul acestora este mereu insuficient. Primăria a alocat bani pentru o parcare pe strada Garofiței și una în Piața Unirii (415000 lei), lucrări care se  vor realiza în acest an. În cadrul proiectului DALI Modernizare străzile Rândunelelor și Zăvoiului sunt incluse și modernizarea străzii Bradului și 1 Mai, acolo unde an de an se cheltuiesc sume mari de bani pentru plombări. Au mai rămas de reabilitat și aleile pietonale și auto din zona blocurilor ANL din cartierul Zăvoiului. Se face un Studiu pentru acestea și probabil în anul viitor încep lucrările după ce se va contracta un împrumut pe termen lung.

 

 

Accesul pe autostradă

O alocare de 50000 lei este prevăzută pentru „Documentații tehnice pentru realizarea a două bretele de acces pe sectorul de autostradă Ogra-Cîmpia Turzii”. Primarul Cristian Moldovan ne-a declarat că „Am făcut mai multe cereri de racord a zonei industriale a orașului la autostradă. Am primit un accept verbal și ni s-a cerut să facem o documentație tehnică pentru a fi inclusă în proiectul mare al autostrăzii”. Pe această documentație se vor primi avizele necesare pentru racordare. În acest fel, traficul greu va ajunge în zona industrială fără a mai traversa orașul pe artera sa principală. În proiect, o bretea de coborâre de pe autostradă va fi construită spre Gheja, iar cea de intrare pe autostradă va fi din DJ spre Ațintiș. „Prin această lucrare, traficul greu nu va mai avea acces pe bulevard și peste podul rutier de peste Mureș care este ieșit din garanție” spune Cristian Moldovan.Primăria a solicitat Ccompaniei Naționale de Investiții fonduri pentru reabilitarea podului și Compania a cerut o expertiză tehnică. S-a întocmit lucrarea cerută, s-a trimis și un Proces verbal al ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și acum se așteaptă fonduri pentru reabilitarea podului construit după inundațiile din 1970 și care este expirat din punct de vedere tehnic.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button