Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Eroii omagiați la Luduș. Sărbătorirea zilei de 9 mai la Luduș cu tripla semnificație de cucerire a Independenței de Stat a României în anul 1877, a victoriei armatelor aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial în anul 1945 și Ziua Europei , sărbătorită pentru prima oară în anul 1950 a fost organizată, în condițiile impuse de regulile și regulamentele  stabilite de Guvernul României, de Primăria orașului Luduș și de Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”. Ceremoniile din centrul vechi al orașului și din cartierul Dacia, la Monumentele Eroilor, sunt un pas înainte spre intrarea în normalitatea mediclă a anilor precedenți.

 

 

Mai întâi, ceremonia de depunere a coroanelor de flori s-a desfășurat în centrul vechi al orașului, acolo unde au fost prezenți Cristian Moldovan, primarul orașului alături de consilierii locali Adrian Banea, Eneydi Mihai, Claudiu Ciucă, Marcel Orosfoian, Gelu Puia, Emil Stan, Daniel Totu, Szekely Zoltan, Ioan Călugăr, Sorin Hărțăgan, Ciprian Cipăian, Ioan Șopterean. Armata a fost reprezentată de coloneii în rezervă Sever Popovici  și Valeriu Cecălăcean și de comisarul șef Leonid Frandeș, șeful Poliției Naționale Luduș. Primăria orașului a fost reprezentată de consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, de șeful Poliției locale Nicolae Cotta,  de șefii de Servicii Marius Dudilă, Liviu Popa și Cornel Luca. Instituțiile de învățământ au fost prezente cu un număr redus de elevi și de directorii Claudiu Ciucă, Adrian Banea, Marcela Berar și Ovidia David. Am remarcat și prezența președintelui sindicatului pensionarilor, Andronic Stoica, iar printre puținii cetățeni ai orașului care au fost prezenți la cele două manifestări îi remarcăm pe Constantin Nemeș și Ioan Orosan, prezențe constante la asemenea manifestări patriotice.

 

 

Slujbe de pomenire – Conform tradiției, slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor din centrul vechi al orașului a fost oficiată de preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Constantin Savu și Mihai Cercel de la Parohia Ortodoxă Română Luduș iar slujba de la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia a beneficiat de aportul preoților de la Protopopiatul Greco-Catolic: Vasile Iagăr – Iernut, Sorin Valer Russu – Luduș, Sorin Băcel – Lechința și Aurel Dan – Grindeni. După slujbele de pomenire și parastasele tradiționale, la cele două Monumente ale Eroilor au fost depuse coroane de flori cu tricolor de Primăria orașului, Cadrele militare în rezervă și retragere, Ministerul Afacerilor Interne și de Instituțiile de Învățământ din oraș.  La finalul manifestărilor, Dorin Grama, cel care a asigurat buna desfășurare a festivităților, a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de muncă pentru apărarea patriei și a bisericii noastre străbune.

 

 

Din proprietatea Orașului, în proprietatea Statului. În anul 2016, la 15 februarie, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 67 „privind declanșarea procedurilor de exproprierea imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național (….) din cadrul obiectivului de investiții de interes național Autostrada Brașov – Tîrgu Mureș  – Cluj-Napoca – Oradea”. În cadrul acestor demersuri, Primăria orașului Luduș a primit o adresă prin care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – SA (CNAIR) solicită trecerea suprafeței de teren de 2207 m.p. din proprietatea Orașului Luduș – domeniu public în proprietatea Statului Român – domeniul public și în administrarea CNAIR – SA. În Raportul de specialitate, primarul Cristian Moldovan precizează că „ suprafața de teren de 2207 m.p., evidențiată în C.F. nr. 58095 Luduș, are categoria de folosință drum, reprezentând strada Ioan Theodor Olteanu. În proprietatea Orașului Luduș – domeniul public rămâne o suprafață de 15700 m.p. din totalul de 17907 m.p.”. Văzând și prevederile art. 28, alin. 1 din Legea nr. 255/2010, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, bunurile imobile aflate în proprietatea publică a localităților care sunt afectate de lucrarea de utilitate publică „Autostrada Brașov – Tîrgu Mureș – Cluj-Napoca – Oradea” trec în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea CNAIR – SA, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre din 27 aprilie 2021, privind trecerea suprafeței de teren de 2207 m.p., evidențiată în C.F. nr. 58095 Luduș, din proprietatea Orașului Luduș – domeniul public în proprietatea Statului Român – domeniul public și în administrarea CNAIR – SA.

 

 

Contract de concesiune prelungit. În anul 2010, Consiliul local Luduș a decis prin hotărârea Consiliului local nr. 255 din 21 decembrie concesionarea unui teren în suprafață de 965 m.p., aparținând domeniului privat al Unității Administrativ – Teritoriale, în favoarea SC Poli Izo Construct SRL Luduș, teren situat în strada 1 Mai. Termenul de folosință a fost stabilit pentru zece ani, cu începere din 20 aprilie 2011, până la data de 20 aprilie 2021. În ziua de 13 ianuarie 2021, Molnar Eugen, administratorul firmei a solicitat Primăriei orașului Luduș, prelungirea contractului de concesiune nr. 177 din 20 aprilie 2011. Având în vedere prevederile art. 2, alin. (3) din contractul de concesiune amintit: „Contractul de concesiune poate fi prelungit la cererea scrisă a concesionarului, înregistrată înainte de expirarea duratei contractului, prin act adițional, pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială” și art. 108, lit. „b” din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ: ConsiliIle locale și consiliile județene hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod, ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, local sau județean, după caz, să fie : a) date în administrarea instituțiilor publice și regiilor autonome din subordinea unității administrativ-teritoriale care le are în proprietate; b) concesionate; c) închiriate; d) date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică; e) valorificate prin alte modalități prevăzute de lege”. Având în vedere Raportul de specialitate întocmit de Gabriela Fleșar de la compartimentul Domeniu Public și aprobat de Șeful Serviciului IADP, Anca Năsăudean, precum și Raportul de aprobare al primarului Cristian Moldovan, consilierii locali au aprobat în unanimitate prelungirea, pe o perioadă de 5 ani, a contractului de concesiune nr. 177 din 20 aprilie 2011, încheiat între Primăria orașului și SC Poli Izo Construct SRL Luduș, având ca obiect folosința terenului în suprafață de 965 m.p. situat în str. 1 Mai. Conform contractului de concesiune, redevența pentru anul 2011 a fost stabilită la 9660 lei, iar pentru anii următori, începând cu 2012, redevența se va actualiza anual, în funcție de indicele de inflație comunicat de Institutul Național de Statistică și de hotărârile Consiliului local.

 

 

Planul de administrare al Societății Administrativ Serv Luduș. Pentru perioada 2021-2023, Consiliul de Administrație al Societății care are ca principal obiect de activitate salubrizarea orașului a întocmit un Plan de administrare în care principalele capitole se referă la: Cadrul instituțional; Cadrul legal; Guvernanța Corporativă; Principii directoare privind administrarea unității Administrativ Serv Luduș SRL; Relația cu acționarii, cu managerul, cu angajații și cu alți colaboratori; Obiective și priorități strategice privind administrarea companiei; Declarația de misiune; Obiectivele generale și strategice ale Societății în perioada 2021-2023; Indicatorii de performanță. În Planul de administrare a Societății, Consiliul de administrație este condus de președintele Liviu Popa alături de Dorin Cormoș și Ovidiu Baghiu- membri, componență care a fost aprobată de Consiliul local Luduș.

 

 

În Planul de administrare, SC Administrativ Serv Luduș SRL este definită ca fiind „operator licențiat în sfera serviciilor publice de salubrizare a localităților, prin Ordinul nr. 71/2011 emis de Guvernul României, prin Autoritatea de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, aceasta reprezentând o recunoaștere oficială a capacității de a furniza/presta servicii de calitate în aria administrativ – teritorială, în condiții de eficiență economică cu menținerea indicatorilor de performanță propuși”. Activitățile de măturat, stropit, spălat și întreținere a căilor publice se desfășoară în orașul Luduș, structura organizatorică a societății este de tip ierarhic – funcțională, cuprinzând 27 de persoane la nivelul  celor trei eșaloane de management. În prezent, dotarea cu utilaje cuprinde un autovehicul special pentru curățarea străzilor și canalizărilor și o autospecială cu echipament multifuncțional pentru măturat mecanizat suprafețe mici, de cosit și deszăpeziri. Cu oameni puțini, cu o dotare minimă, SC Administrativ Serv SRL Luduș asigură în bune condiții salubrizarea orașului, opinie la care subscriu cei mai mulți dintre cetățenii orașului.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button