Personalitati

Pompeiu Hãrãșteanu

IN MEMORIAM: POMPEIU HĂRĂŞTEANU (1935-2016),

MAESTRU AL MUZICII DE OPERĂ

 

  Basul Pompeiu Hărășteanu s-a născut în data de 14 septembrie 1935, în orașul Gheorgheni, județul Harghita, din părinții Anica și Emanoil Hărăstășan. A avut cinci frați. În toamna anului 1940, după Dictatul de Viena, întreaga familie este obligată de honvezi să părăsească oraşul Gheorgheni. Copilăria și-o petrece la Luduș, locul de baștină al părinților și bunicilor săi. Aici a urmat cursurile școlii primare și a celei gimnaziale. Cu o muzicuţă şi o armonică rusească a organizat baluri pentru fraţii şi surorile sale. Ascultând radioul, s-a îndrăgostit de muzica simfonică. Apreciindu-i calităţile de meşter bun la toate, tatăl l-a înscris la Şcoala Medie Tehnică din Cluj. În al treilea an de „mecanică”, un profesor de cor i-a descoperit vocea şi talentele muzicale, l-a îndrumat şi ajutat să se înscrie la Şcoala de Muzică, fără ştirea tatălui. Profesorii de la liceu şi artiştii de la Opera din Cluj i-au descoperit universul minunat al marii muzici. Păstrând secretul, la vremea potrivită a trecut cu brio examenul de admitere la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, din Bucureşti. Tatăl era convins că fiul său este student la Politehnică. În timpul studenţiei a cântat în corul CFR Giuleşti şi la Ansamblul MAI-ului. La Conservator şi la Ansamblul MAI a avut revelaţia competiţiei scenice şi a succesului încununat de aplauze, ceea ce l-a determinat ca, după absolvirea Conservatorului, să participe la concursuri naţionale şi internaţionale de canto. Aşa a început să fie cunoscut şi apreciat în lumea operei. După două premii obținute la concursurile internaționale de canto de la Budapesta și Shertogenbosch (Olanda) este accepat, în calitate de „colaborator”, în spectacolele cu opera „Răpirea din Serai”, de W.A. Mozart. Debutează pe scena Teatrului de Operă și Balet din București ca angajat „cu carte de muncă” în anul 1971, în spectacolul „LOHENGRIN” de R. Wagner, în rolul Regelui, în compania Operei din Berlin. Din 1982 a fost profesor la I.A.T.C., din 1990, profesor la Universitatea de muzică din București, din 1997 la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

  Laureat al concursurilor naționale și internationale: „Erkel”-Ungaria (1960); „Shertogenbosh”-Olanda (1965); „G. Enescu”-România (1967) și „Francisco Vinas”-Spania (1968), basul Pompeiu Hărășteanu a avut un repertoriu fascinant, cuprinzând paginile cele mai reprezentative din istoria muzicii românești și universale, începând cu „renascimento” și terminând cu perioada „modernă”.

  Comparat de criticii lumii muzicale internaționale cu marele Șaliapin, Pompeiu Hărășteanu a impresionat prin „ vocea tulburător timbrată, egală pe toate registrele” (A. Hoffman), prin tehnica și stilistica interpretativă, prin jocul de scenă, ceea ce i-a permis să abordeze cu inteligență și mult succes toate genurile muzicale vocale, fiind apreciat atât în țară cât și în străinătate ca o „remarcabilă personalitate artistică” (cronici de spectacole din România, Olanda, Belgia, Germania, SUA, Corea de Sud) şi “maestru de valoare internaţională”.

  În cariera sa interpretativă, ce însumează peste cincizeci de ani de activitate, basul Pompeiu Hărășteanu a fost solist al Operei din Bonn (Germania-între 1968-1972); solist al Operei Naționale București. A colaborat cu prestigioase filarmonici și teatre lirice din țară și străinătate, însușindu-și un repertoriu impresionant ce cuprinde peste 2700 de spectacole de operă și peste 2900 de recitaluri și concerte, susținute în România, Germania, Spania, Franța, Belgia, Austria, China, Singapore, Japonia, SUA, etc., în compania unor mari soliști ai timpului: Aldo Protti, Elena Obrastzova, Giuseppe di Stefano, Virginia Zeani, Giuseppe Taddei, Nicolai Gaiaurov, Pierro Cappuccilli, Carlo Berganzi, Agnes Baltza, Renata Scotto, sub bagheta dirijorilor Herbert von Karayan, Rolland Bader, Sergiu Comissiona.

  „Interpret extraordinar prin longevitatea vocii, forța expresiei artistice, sobrietatea jocului scenic, rezistența vocală”-(I. Sava), basul Pompeiu Hărășteanu a fost laureat al concursurilor naționale și internaționale: „Erkel” – Ungaria; „Shertogenbosch” – Olanda; „George Enescu” – România și „Francisco Vinas” – Spania, a fost distins cu: Diploma de Excelență acordată de Comisia Română pentru UNESCO și Muzeul Național Cotroceni; Ordinul național pentru „Merit în grad de cavaler”, înmânat de dl. Ion Iliescu, președintele României; Diplomă pentru dăruirea cu care și-a pus marele talent în slujba compoziției naționale-oferit de Colegiul criticilor muzicali; Trofeul de excelență „Zece pentru România”; Ordinul Muncii clasa I; Premiul-Talentul pus în slujba „Componisticii Naționale”; Ordinul Meritul Cultural cl. II; Premiul „Glorie în arta lirică”, al Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora”; Premiul acordat de Uniunea Interpreților Muzicali din România, pentru interpretarea rolurilor Osmin și Filip al II-lea, pe scena Operei Române din București. De ziua naţională a României, 1 Decembrie 2015, domnul prefect doctor Lucian Goga l-a distins pe maestrul Pompeiu Hărăşteanu, în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş, cu Diploma de Excelenţă „Per aspera ad Astra” şi cu „Fibula de la Suseni”. A fost Director General al Operei Naționale din București între anii 1996-1998.

  Aceasta este „o viață de om” dăruită „Marii Muzici”, scenei, publicului de pretutindeni, definind prin „sunete” „o personalitate artistică, pe cât de puternică, pe atât de caldă”. (S. Gavrilă-Ecart 1999).

              În primăvara anului 2007, Casei de Cultură din Luduș i s-a dat numele de CASA DE CULTURĂ „POMPEIU HĂRĂȘTEANU”. În ziua de 29 mai 2011, instituția de cultură care îi poartă numele a găzduit CONCERTUL ANIVERSAR POMPEIU HĂRĂȘTEANU – 75 DE ANI DE VIAȚĂ. Ultima prezenţă a maestrului Pompeiu Hărăşteanu la Luduş a avut loc în data de 1 octombrie 2015, cu prilejul Zilei Internaţioanle a Persoanelor Vârstnice, aniversării celor optzeci de ani de viaţă ai săi şi aniversării „Nunţii de Aur” alături de doamna Mariana Hărăşteanu.

              În urma a două atacuri vasculare cerebrale, a trecut la cele veşnice în data de 7 octombrie 2016. Îşi doarme somnul de veci la Cimitirul Bellu, pe Alea Artiştilor. A fost înmormântat cu onoruri militare.

 

MIRCEA GHEBOREAN

 

 

Articole Similare

Recomandat
Close
Back to top button