Noutati

Primim la redacție: Drept la replică al Managerului Spitalului Orăşenesc Luduş, Dr. Hadrian Oltean !

 

IMG_1954

 

 

Cu modestie, adresat luduşenilor, 


În urma cu câteva zile, în ziarul „Cronica de Luduş”, editat de S. C. All Cris SRL, am fost atacat „bărbătește” (dar sub regimul anonimatului) de către primarul orașului Luduș, dl Cristian Moldovan, care, neputând prezenta concetăţenilor nici o realizare după doi ani de guvernare „familială”, încearcă să minimalizeze tot ceea ce alte persoane, în afară de dânsul, au reuşit să construiască într-un domeniu care îi este de altfel străin, cel sanitar, de exemplu. Printr-o scrisoare adresată mie, în calitate de manager al Spitalului Orășenesc Luduș, şi comunicată totodată consiliului de administrație al spitalului, primarul ales al Ludușului, dl Cristian Moldovan mi-a adus o serie de acuze nefondate, atât mie, cât şi familiei mele, cu privire la gestionarea proiectului început în anul 2010 referitor la modernizarea şi dotarea ambulatoriului spitalului orășenesc, precum şi a spaţiilor cu destinația de cabinete medicale din ambulatoriul de specialitate. Faţă de afirmațiile domnului primar, se impun a fi făcute unele precizări, directe şi publice, dat fiind că gestionarea spitalului este de interes public. Deoarece am o formaţie riguroasă de chirurg, voi trece direct la subiect. În anul 2009, eu, în colaborare cu Primăria Orașului Luduș, am început „proiectul de Modernizare a Ambulatoriului de Specialitate„ (adică a Policlinicii). Acel proiect inițial, propus de mine, cuprindea supraetajarea Policlinicii, cu apariția multor spatii noi şi moderne, precum şi unele dotări moderne. Acest fapt poate fi confirmat şi detaliat de către firma de proiectare. La sfârșitul anului 2009, am fost schimbat din funcție, iar proiectul a fost modificat în totalitate, de către dl Cosmin Biriș, eu fiind numit manager din nou in anul 2012.
Repro
șul care mi se aduce prin scrisoarea domnului primar este că nu aş fi fost de acord cu proiectul modificat. Însă proiectul despre care se vorbește în prezent păstrează spaţiile existente (şi nu aduce absolut nimic în plus), mutând doar cabinetele între ele, fără vreo motivație logică. Ba mai mult, mută Radiologia la parter, la câţiva metri de trotuar, expunând trecătorii la radiații. De altfel, avizul esențial al CNCAN (autoritate de stat, care se ocupă de radiații), lipsește cu desavarsire din proiect. În ceea ce privește partea de instalații, menționez doar faptul că instalația termică, așa cum apare în proiectul modificat, ar costa 270.000 lei, instalație pe care eu am realizat-o încă din 2012 cu 90.000 lei, astfel încât este evident faptul că acest cost exorbitant nu este justificat. Printre obiectivele proiectului modificat, se află „Creșterea numărului de beneficiari cu 15%, datorită extinderii paletei de servicii medicale”. În proiect apare doar un cabinet nou şi anume cel de Cardiologie, pentru că celelalte menționate ca fiind nou înfiinţate, există de 25 ani (de exemplu, cabinetul de Dermatologie). Întrebarea mea este: dacă nu extinzi spatiile şi nu apare niciun serviciu nou, cum se pot diversifica serviciile? La capitolul aparatură, în proiectul modificat, dezastrul este deplin. Câteva exemple: toate cabinetele au mese chirurgicale (preţul de cost: 40.000 euro/ bucată), inclusiv Cabinetul de Medicină Internă, Psihiatria, etc.; la Cabinetul de Chirurgie, nu este prevăzut niciun instrument chirurgical; la radiologie lipsește aparatura pentru radioscopii şi ecograful, în schimb apare masa de consultații (cine își amintește să fi fost vreodată consultat la Radiologie?); la Cabinetul ORL, lipsesc instrumentele specifice, audiometrul şi endoscopul, esențiale pentru acest cabinet (precizez că, în acest an, spitalul a cumpărat instrumente pentru cabinetul ORL, banii provenind din donații); la Cabinetul de Ginecologie, este prevăzut un laparoscop, care nu poate fi folosit decât în sala de operații, dar nu şi în Cabinet; în toată Policlinica nu este prevăzut niciun defibrilator, vreo trusă de resuscitare (menționez că eu am dotat deja Policlinica cu așa ceva); apar în proiect mese de examinare la Laborator, însă aparatura prevăzută este depăşită, nu mai corespunde cerinţelor actuale.
Interesant este faptul că în noul proiect sunt prevăzute două lifturi, acestea ajungând doar pana la etajul I. La fel este şi termoizola
ția, care cuprinde doar parterul şi etajul I. Se pare că etajul II al clădirii se va rezolva pe banii ludușenilor sau deloc. Cred că ar arăta interesant clădirea. În textul proiectului nou este prevăzută mutarea sediului administrativ (adică şapte birouri) în Clădirea Policlinicii, dar în schiță nu apare nimic în acest sens. Întrebarea este: cabinetele medicale unde s-ar putea muta? Oricum, această mutare ar reprezenta o performanţă a ingineriei, iar o bună parte din cabinetele medicale s-ar muta în… stradă. Tot la nivelul „performanţei” putem trece şi dulapurile prevăzute a se achiziţiona cu 5.000 lei bucata, sau scaunele care ar costa sute de euro per bucată. Şi pentru că se menționează foarte des, în acest proiect modificat, cuvintele „modern” şi „european”, mă întreb de ce nu a fost prevăzut un sistem informatic? Poate pentru că acest sistem informatic a fost deja introdus de mine în tot spitalul. Acest sistem informatic nou face conexiunea, în timp real, între toate secțiile, laboratoarele spitalului şi farmacie, asigurând, totodată, o bază de date a pacienților şi o consultare imediată a istoricului medical al pacientului. Vă mai amintiți, d-le primar, când am fost apreciat de dl Eugen Nicolăescu pentru acest sistem în timpul vizitei de anul trecut?
Am făcut o prezentare extrem de succintă, dar edificatoare, asupra Proiectului, mult lăudat de fostul primar şi actualul primar, adică dl Urcan şi dl Moldovan. 
După prezentarea mea, cred că fiecare om cu discernământ poate să în
țeleagă de ce nu am semnat proiectul modificat. De fapt, toate aceste lucruri le-am prezentat d-lui Moldovan, iar el mi-a declarat că Primăria oricum nu are bani pentru cofinanțare. Cu toate acestea, dl primar Moldovan, în scrisoarea pe care mi-a adresat-o (nr. 19061 din 18.03.2014), precizează: „recunosc că nu am procedat la verificarea realității celor menționate”. Să înțeleg că primarul nu știe de ce bani dispune Primăria, sau că este o obișnuință a dânsului de a nu verifica? Domnule primar, în profesia mea de chirurg, rezultatul unui asemenea gest poate costa o viață. În postul dvs., costă mai multe vieți. Am observat, însă, că nu sunteți la fel de neglijent cu firma dvs., când impuneți exclusivitatea anumitor produse, cu ocazia zilelor de sărbătoare ludușene şi nici atunci când PNL-izati Ludușul. Oricum, precizez că eu nu mă opun modernizării Policlinicii, doar m-am pronunțat asupra acestui proiect așa cum a fost el modificat. Nu am fost, însă, solicitat să schimbam proiectul, să îl îmbunătățim, fapt care era de datoria Primarului. Toată responsabilitatea anulării sau nu a proiectului este a Primăriei, care este ordonatorul principal de credite şi este beneficiarul proiectului, așa cum scrie pe prima pagina a acestuia. De altfel, cred că ar fi util daca Primăria ar face public acest proiect. 
O altă neglijenţă a Primăriei constă în faptul că decizia de renun
țare la proiect trebuia să fie avizată de Consiliul Local. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar deja nu mă mai miră . Domnule primar, eu v-am semnalat deficienţele proiectului şi costurile neeligibile, de peste 336.000 Euro (adică cele plătite de ludușeni). Ca să facem ce anume, domnule primar? Să cumpăram dulapuri cu 5.000 lei bucata? Să mutăm cabinetele dintr-un loc în altul?
Interesant este ca , tot in fituica adresata ludusenilor, la pag. 3 se face vorbire despre bugetul orasului Ludus, dar nu este prevazuta NICAIERI cofinantarea proiectului de care vorbiti . Cum explicati acest lucru ? Ca porniti un proiect , si asa depasit de realitate, dar fara finantare? Care om isi incepe o casa –fara bani, sau care om face o casa fara fundatie ? Rog ludusenii sa citesca atent pag. 3 a fituicii imprastiate prin oras.
Nu mă opun modernizării Spitalului Ludu
ș, pentru că eu fac zilnic acest lucru.Am înființat Cabinetul de Endoscopie Digestiva, Cabinetul de Ecografie, anul acesta deschidem Cabinetul de Pneumologie şi pe cel de Urologie.Am modernizat Laboratorul de Analize Medicale la cele mai înalte standarde, laborator care urmează să fie acreditat în luna Aprilie (după semnarea noului contract cu CAS vom putea face analize gratuite), am informatizat spitalul (cel mai complex proces de modernizare), am modernizat sala de operații de la Secția de Ginecologie, am renovat o parte din Secția de Boli Infecțioase, am schimbat acoperișul, am drenat subsolul acesteia care era inundat de foarte mulţi ani. Am izolat exteriorul Secției de Boli Interne, compartimentul de fizioterapie a fost dotat cu aparatură nouă, iar teracotele vechi au fost înlocuite cu centrala termică.
Suntem, de altfel, singurul spital public din ţară care a solicitat şi a ob
ținut în structura sa un Compartiment de Îngrijiri Paleative, care, pe lângă rolul medical şi uman deosebit, ar aduce şi un plus de finanțare. În acest sens, am realizat un proiect pentru modernizarea corpului B al Secției Interne, iar dvs. ați promis că veți susţine Spitalul în obținerea finanțării. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa cum nu s-a materializat nici finanțarea promisă de ministrul Eugen Nicolăescu pentru cumpărarea de aparatură în spital. Au fost școlarizate asistente la „Hospice-Casa Speranţei” din Brașov, care este centrul şi nucleul de bază al Medicinii Paleative din România. Am convins şase anesteziști să asigure permanenţa acestui tip de serviciu, astfel încât putem opera oricând, la orice oră în secțiile Ginecologie şi Chirurgie, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată, iar pacienţii aflaţi la Urgenţă nu mai trebuie trimişi la Târgu-Mureș. Am creat câte un punct de resuscitare, dotat fiecare cu defibrilatoare, în fiecare secție, inclusiv în Policlinică, iar asistentele din spital şi doctorii participă anual la cursuri de resuscitare. În acelaşi timp, am dotat Centrul de Primiri Urgente (CPU) cu analizoare automate de markeri cardiaci, care au salvat deja multe vieți. La ultimul control, realizat la ordinul Ministerului Sănătății, spitalul pe care îl conduc a fost declarat spitalul cel mai bine aprovizionat cu materiale dezinfectante şi de curățenie. În aceste condiții, domnule primar, țin să menționez că managementul unui spital înseamnă mult mai mult decât vă pot sfătui consilierii dvs. personali (şi familiali, în același timp). Nu mă opun modernizării spitalului, dar mă opun imposturii, furtului, denaturării adevărului, incompetenţei şi fariseismului. Sunt de acord să reanalizam proiectul, dar vă rog din suflet, de data aceasta să verificați realitatea bugetară. Aveți deja asigurate felicitările mele, daca veți găsi sursa de cofinanțare a proiectului, dar aş dori să știu şi care sunt costurile neeligibile. Mi-e teamă că acest proiect va avea aceeași soartă ca şi acel proiect de spital nou, din 2008, pentru care s-au plătit 100.000 Euro. Poate ca scopul prezentului proiect este identic cu cel al spitalelor lui Nicolaescu din 2008.
Voi trece la un alt subiect, observând că ave
ți plăcerea, ca şi dl Urcan, să îmi atacați familia. Va anunț ca, spre deosebire de dvs., în cazul meu familia nu reprezintă punctul meu vulnerabil, ci punctul meu forte. V-am spus, la un moment dat, că v-ați executat un prieten. Acum ați reușit performanţa să vă sinucideți politic. De fapt, cred că cel mai bine vă definește titlul ultimei cărţi a lui Augustin Buzura: Nici vii. Nici morți. 
M-a
ți acuzat că soţia şi sora mea au depus cereri de cumpărare a cabinetelor din Policlinică. Este adevărat, dar ați omis (cu intenție, tendențios) să spuneți că au făcut-o impreuna cu alți şase medici şi cu o Clinică privată de Cardiologie, din Târgu-Mureș. De altfel, deoarece nu avem medic diabetolog şi nici nu vom avea prea curând si deoarece sunt zece astfel de specialişti în tot județul, mai multe Clinici private şi-au arătat interesul de a veni în Policlinică, în condiții contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică utilizând doar simplul bilet de trimitere ca şi până acum, fara vreun cost suplimentar din partea pacientului. Precizez că procedura prin care un medic sau o clinică poate funcționa privat în Policlinica, este aceeași: concesionare sau cumpărare. Precizez că ambele sunt legale, iar legea în acest sens a fost elaborată de ministrul Eugen Nicolăescu, în 2008 – Ordonanţa nr. 68 / 2008. Tot dl ministru Nicolăescu, în programul 2014-2020 din domeniul sănătății, prevedea privatizări de secții, apariția unor compartimente private în spitalele publice. Sunt convins că nici asta nu ați citit. De altfel, am impresia că nu prea aveți de-a face cu politica liberală, sunteți doar exponentul unui grup de interese mărunte. De ce nu faceți publică, de pildă, vizita dumneavoastră la Spitalul din Câmpia Turzii, unde vi s-a spus că, în urma privatizării întregii policlinici de acolo, pacienții nu plătesc absolut nimic la aceste cabinete private, deoarece acestea au contract direct cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar banii obținuți au fost utilizați pentru modernizarea spitalului.
Am însă o curiozitate, d-le primar: de ce nu s-a răspuns în scris acestor medici, în termen de 30 de zile, a
șa cum prevede legea, dacă se poate sau nu realiza acest lucru. Cinstit ar fi fost să le fi răspuns, nu să-i acuzați de ceva ce au solicitat în mod legal. Elegant ar fi fost să le răspundeți că refuzați cererea lor pentru un anumit motiv. Cred că știu răspunsul: atac la familia mea. Apariția acestei „știri” în fițuica publicată pe banii contribuabililor nu reprezintă decât o manipulare la adresa ludusenilor . De ce nu am privi acest proces de privatizare ca un aport de capital la spital, care ar ajuta la supraetajarea Policlinicii ,la creare de spatii noi, o modalitate transparenta a platilor, o competitie si o diversificare a serviciilor. Toate aceste cabinete ar plati impozite la bugetul local, ar creea locuri de munca noi, ar aduce plus-valoare economiei Ludusului . Oricum , ar fi mult mai reale decat parcurile industriale la care visati. In plus, trebuie sa se stie ca dupa ora 15, policlinica este nefolosita. Am trait in Vest, iar lucrul acesta insemna ineficienta. Cred, însă, că deja, pentru dvs., am depășit capacitatea de procesare a informațiilor, iar vocabularul este prea diversificat (aici va recomand să mai citiți odată fraza, domnule primar). Da, domnule primar, sunt un promotor al privatizării (atâta timp cat un dulap nu costă 5.000 lei, iar o centrală termică de 3 ori mai mult), pentru că altfel se va întâmpla același lucru care s-a întâmplat cu întreprinderile din Luduș: închise şi vândute la fier vechi. 
În scrisoarea pe care mi-a
ți trimis-o, mă acuzați de lipsa bunelor intenții în gestionarea şi dezvoltarea serviciilor medicale oferite ludușenilor. Domnule primar, eu sunt managerul care a adus, de fapt, spitalul în secolul XXI, eu am atras cei mai mulți medici în Luduș (știu că asta deranjează disidenţa „liberală”din spital). Laboratorul nostru face peste 400 de tipuri de analize, am convins un medic specialist în medicina de urgenţă să accepte postul de director medical (v-ați opus şi acestuia, pentru că nu era din PNL, așa cum mi-ați spus-o de nenumărate ori), numărul operațiilor la Ginecologie s-a dublat în 3 luni, 3.000 de femei au făcut screening-ul de cancer de col uterin (cea mai bună performanţă a unui spital public din județ), eu însumi am făcut primele operații pentru cancer rectal la Luduș, suntem singurul spital public unde se fac colonoscopii sub anestezie generală, de rutină. În ultimele luni, am atras sponsorizări de aproximativ 4.000 Euro, în afară de multe lucrări realizate sub formă de sponsorizare. Lista este cu mult mai lungă, dar, oricum, pentru dvs. nu contează, decat probabil, interesele subterane, pe care locuitorii Ludusului trebuie sa le cunoasca odata.
În încheierea scrisorii dvs., aprecia
ți că „este moral” să îmi depun demisia de onoare. În ultima perioadă, cunoscându-vă mai bine, știu că nu înțelegeți sensul acestor două cuvinte: moral şi onoare. În legătură cu onoarea, nu cred că multa lume a uitat cum ați ajuns dvs. primar şi cine pe cine a sprijinit. Oricum ,insultarea partenerilor face parte din arsenalul lui Crin Antonescu, pe care d-voastra incercati sa-l copiati. Va amintesc, însă, că pentru mine niciodată politica nu a surclasat caracterul. Acesta, caracterul, este un lucru la care dvs. mai aveți de reflectat. În legătura cu morala, nu cred că dvs. sunteți în poziția sa-mi dați lecții de moralitate, în condițiile în care consilierul dvs. personal este şi unchiul dvs., directoarea liceului vă este verișoară, este membră a Consiliului local şi, mai nou,brusc , a Consiliului de Administrație al Spitalului. În aceste condiții, ar trebui să ne întrebam cine şi cui poate sau este îndreptățit să ceară demisia (ultima frază ar trebui să o citiți de mai multe ori, pentru a o înțelege).
În încheiere, domnule primar, crede
ți-mă că articole infamante din fițuici mizerabile şi nesemnate nu mă pot intimida, în schimb pe dvs. vă reprezintă şi vă prezintă așa cum sunteți în realitate. Aceasta va fi emblema d-voastra , cat timp ramaneti primar si locuitor al acestui oras, in care amandoi ne-am nascut.
Un ultim gând, adresat ludu
șenilor: știți foarte bine că nu tolerez nedreptatea, că spun ceea ce gândesc şi că nu sunt o persoana confortabilă pentru ipocriți. Am scris această scrisoare ca drept la replică, pentru a-mi apăra onoarea, nu postul de manager, dar şi îndemnat de cei care au crezut şi cred în mine. Nu mă disculp, dar nu pot să nu atrag atenția că orașul este condus de o grupare de politicieni printre care sunt unii fără principii, fără empatie, de o moralitate îndoielnică, rapace, necalificați în vreun domeniu, cu studii improvizate, făcute aproape de vârsta pensionării (atunci când sunt făcute). Eu nu pot înghiți asta. Voi? 
În încheiere, mă recomand: sunt Hadrian Oltean, medic primar chirurg.
Dumneavoastră cine sunte
ți, domnule Moldovan (altceva decât nepotul propriului consilier personal) ?

 

 

 


Dr. Hadrian Oltean

Articole Similare

Back to top button